Komentář analytika:
Spotřebitelské ceny v říjnu rostly


09. 11. 2011  15:22     Petr Gapko     komentáře (0)

Index spotřebitelských cen se v říjnu zvýšil oproti září o 0,3 %. Meziroční inflace zrychlila na 2,3 % z 1,8 % v září. Rostly především ceny potravin.





Na růst spotřebitelských cen jak v meziměsíčním, tak v meziročním vyjádření, působí především vyšší ceny potravin. Dalším faktorem jsou ceny plynu, u kterého došlo v říjnu k dalšímu zdražení. Inflace měřená meziročním nárůstem cen pro spotřebitele tak dosáhla hodnoty 2,3 %, což je o něco více než předpokládal trh i Česká národní banka.

.

Do konce roku by se inflace měla držet poblíž inflačního cíle ČNB, který je nastaven na 2 %. Na začátku příštího roku očekáváme nárůst inflace v důsledku vyšší dolní sazby DPH. Ceny potravin to znovu ovlivní směrem nahoru, z toho důvodu pravděpodobně zůstanou hlavním inflačním faktorem i v roce 2012.

.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že současná inflace je spíše tlačena nabídkou, čili růstem nákladů výrobců, kteří je dále promítají do finálních maloobchodních cen. Poptávkové inflační tlaky - růst cen v důsledku výrazného nárůstu výdajů domácností - v ekonomice úplně vymizely, a to zejména díky nízké důvěře domácností. Výrazné zvýšení inflace kvůli vyšší spotřebě domácností proto v několika dalších měsících nečekáme. Spotřeba zůstane nadále utlumená a ani v roce 2012 nebude tahounem české ekonomiky.



Komentář analytika: Spotřebitelské ceny v říjnu rostly

Diskutovat (0)