Komentář BP:
Levné hypotéky přinesou zdražování nemovitostí


06. 08. 2014  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Všichni máme radost z pokračujícího poklesu úroků u hypotečních úvěrů. V létě se úroky dostaly na hranici 2,73 procenta a dále mají tendenci klesat. Vzpomeňme na léta 2005 až 2008, kdy úroky z hypoték byly na samotném dně a naopak přímo raketově rostly ceny nemovitostí.

Komentář BP: Levné hypotéky přinesou zdražování nemovitostí




Tento trend přitom nebyl specifikem České republiky. Většina zemí EU, ale i USA si prožila svou hypoteční bublinu a to ještě s horšími následky než právě naše země. Zkusme se přitom zamyslet co je a co může být důsledkem cenové bubliny právě na realitním trhu. Co způsobuje, že ceny nemovitostí mohou velmi rychle růst.

Jednou z důležitých příčin růstu cen na trhu je očekávání prodávajících a kupujících. Obě skupiny totiž předpokládají další růst cen nemovitostí a tak prodávající stanovují co nejvyšší cenu, resp. spekulují na co nejvyšší cenu a kupující kupují s obavou, že ceny mohou být za krátkou dobu ještě vyšší.

Očekávání by přitom nemohla vzniknout ve chvíli, kdy by neexistovala skutečně velká poptávka, která v určitou chvíli neodpovídá úrovni ekonomiky. Tato poptávka nebyla způsobena žádným velkým investičním spekulantem jako tomu bývá v případě spekulací na měnovém trhu, ale byly to právě hypotéky.

Dá se říci, že hypotéky, jejich dostupnost a levnost byly jednou z hlavních příčin krize na realitním trhu. Dostupné hypotéky totiž v jednu chvíli vytváří nadbytečnou poptávku, kterou trh nedokáže usměrňovat jinak než právě zvyšováním cen. Počet prodávaných nemovitostí a to ať těch nových, nebo starších nenarůstá takovým tempem jako poptávka a tak se tlak poptávky projevuje na zvyšování cen nemovitostí, které jsou na trhu. Následně se přidává již zmiňovaná očekávání a také konkrétní podmínky na tom, kterém trhu.

Současně rekordně nízké úrokové sazby jsou pro většinu kupujících jistě pozitivní věcí. Jedná se zatím i pozitivní zprávu pro ekonomiku. Znamená to totiž, že bude pokračovat poptávka po nemovitostech a ekonomika či její část tak může dále růst. Nepříznivá zpráva už může být budoucí růst cen. Krize byla poměrně silná a Česká republika ještě ani loni nerostla. Tlak na očekávání vyšších cen tak byl poměrně silně tlumen. Jakmile vedle výhodných hypoték ještě vzrostou reálné mzdy a příjmy obyvatel se kterými se počítá již v tomto a hlavně v příštím roce, mohou to být hlavně očekávání, která se budou podílet na výraznějším růstu cen nemovitostí.

Řešit nepříznivé dopady růstu cen nemovitostí může jak vláda, která může snížit daňovými a dalšími opatřeními umělou výhodnost hypoték, tak i banky samotné. Především banky by si totiž měly udržet odpovědnou úvěrovou politiku a nezmírňovat podmínky pro poskytování hypoték. Zlepšující se ekonomická situace také dříve či později povede k nárůstu úroků stanovených ČNB a tedy i úroků u hypotečních úvěrů. Žádné z uvedených opatření by nemělo přijít pozdě.

Zúčastněte se průzkumu, který pro vás připravila agentura Datank ve spolupráci s bankovnipoplatky.com a zodpovězte několik otázek na toto téma



Komentář BP: Levné hypotéky přinesou zdražování nemovitostí

Otázka je, jestli to tak moc souvisí
Je sice pravda, že růst poptávky po nemovitostech bývá ovlivněn výší úrokových sazeb, ale svou roli ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16428865856

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více