Komentář BP:
Poplatek nebo úrok? Co je výhodnější?


03. 07. 2014  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (4)

Je jasné, že takto postavená otázka není úplně to pravé ořechové. Dává klientům bank v ČR v podstatě zdánlivě na výběr mezi větším a menším zlem. Mezi bankovním poplatkem a úrokem je přitom velmi významný rozdíl a to přesto, že mnoha klientům tyto rozdíly nejsou zřejmé.

Komentář BP: Poplatek nebo úrok? Co je výhodnější?




Běžně se z médií dovídáme standardní tvrzení představitelů bank. Tlak na snížení nejrůznějších poplatků povede k nárůstu úroků pro klienty bank. Klienti či kritici tak mají mlčet, protože když budou kritizovat a trvat na rušení či omezování poplatků, které jsou jedním z důležitých zdrojů příjmů bank, potrestají je banky zvýšení úroků z úvěrů.

Co je poplatek?

Poplatek je definovaná cena za použití standardního produktu banky. Tedy klienti platí v poplatku něco, co by banka v rámci své činnosti stejně musela poskytovat. Tyto poplatky jsou navíc roztříštěny mezi různé úkony banky. Pokud tedy máte bankovní účet, což je bezesporu běžná činnost banky, kdy jí prostřednictvím účtů svěřují lidé své peníze, pak můžete platit poplatek za vedení tohoto účtu. Když z účtu odešlete platbu, může vám banka účtovat poplatek za odchozí platbu. Když vám na účet naopak přijde nějaká částka, můžete vám banka účtovat poplatek za příchozí platbu. Dále můžete platit poplatek za platební kartu vztahující se k vašemu účtu, poplatek za vedení elektronického bankovnictví apod. Poplatků mohou být desítky.

Poplatky účtují banky na základě tzv. sazebníků poplatků, kde by měly být uvedeny všechny poplatky a úkony, které bank poplatky zatěžuje. Pokud poplatek v sazebníku není, neměla by ho banka vůbec účtovat. Problém však je v tom, že banky mohou v průběhu smluvního vztahu měnit sazebníky poplatků. Běžně se tak stává, že zatímco v době kdy jste si účet u banky zřizovali, činil poplatek za nějaký úkon určitou částku, může být za rok tato částka úplně jiná. Banka totiž není vázána výší poplatků platného v době uzavření smlouvy. Klient, který běžně změny poplatků nesleduje, což je drtivá většina populace tak může zažít nejrůznější překvapení. Může mu tak být účtovat poplatek za úkon, který v době uzavírání smlouvy vůbec zpoplatněný nebyl.

Banky, především ty velké si poplatky chrání. Je to pořád velký zdroj příjmů se kterým se dá snadno manipulovat.

Co je to úrok?

Naopak úrok je položkou, kterou hradí pouze klienti, kteří využívají úvěrových služeb banky. Tedy ti kdo si vzali hypoteční úvěr, spotřebitelský úvěru nebo jiný obdobný produkt. Hradí tak jasně stanovenou cenu a úrok odpovídá výši, která je uvedena ve smlouvě a to například u hypoték po celou dobu fixačního období. U kratších spotřebitelských úvěrů je pak úrok sjednán na celé období smluvního vztahu. Z toho vyplývá, že banka nemůže z takto stanoveným úrokem jakkoliv manipulovat. Úrok se navíc vztahuje ke skutečně obchodní aktivitě banky, která přebírá riziko a své finanční prostředky svěřuje dlužníkovi.

Rozdíl mezi poplatkem a úrokem je tak zřejmý. Není tedy na místě tyto dva odlišné instituty zaměňovat či směšovat.

Další zajímavé komentáře našeho serveru BANKOVNÍ POPLATKY naleznete ZDE!



Komentář BP: Poplatek nebo úrok? Co je výhodnější?

A ještě jedna poznámka
Váš příměr "transparentní" ceny benzínu platí i u bank. Ty také musí klientovi doložit výši RPSN (ce...
Re: Re: Ukamenujte je
Ale kauza poplatků za správu úvěru přece vůbec nebyla o transparentnosti, člověče. Tyto poplatky se ...
Re: Ukamenujte je
A to je právě to co kritizujeme. V podstatě svým komentářem potvrzujete, to co tvrdíme už dávno. Ban...
Ukamenujte je
Dobrý den, upřímně mě mrzí, že váš server publikuje takovéto články absolutně postrádající objektivi...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16306988016

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více