Komentář BP:
Za spor o poplatky mohou i banky


05. 06. 2014  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (4)

Spor o bankovní poplatky za vedení či správu úvěrového účtu rozhodl v jednom případě již Ústavní soud. Ten se částečně ztotožnil s argumentací bank, že poplatky za vedení úvěrového účtu nejsou protiprávní. Tím se však naše právo vzdálilo pojetí hodnocení Německému, které poplatky tohoto typu za normální a bezproblémové nepovažuje. Tento nález však ani neodpověděl na nejdůležitější dotazy klientů bank.

Komentář BP: Za spor o poplatky mohou i banky




Je jen zvláštní, že na této oblasti dosud nedochází ke sjednocování praxe i pravidel v rámci EU, která jinak reguluje mnoho méně závažnějších a nepodstatnějších věcí. Pokud může EU regulovat pravidla telefonování s mobilními operátory, roaming, podporu investic a další věci, proč nereguluje i bankovní poplatky tak, aby pravidla pro ceny bankovních služeb ve formě poplatků byla stejná na celém území EU.

Zvlášť vhodné by to bylo právě v segmentu, ve kterém probíhají stále právní boje v rámci mnoha členských zemí EU, které jsou následně velmi rozdílně rozhodovány. Jak je možné, že v Německu, které má podobný právní základ jako Česká republika jsou banky za vedení účtu označeny za protiprávní, zatímco v České republice jsou v pořádku? Jedná se přitom o podnikání v rámci celé EU. Matky tuzemských bank přitom z velké většiny pocházejí právě ze zemí EU a je paradoxní, že zatímco v domovské zemi vlastníka naší banky se považují poplatky za vedení úvěrového účtu za protiprávní, v České republice je tomu naopak.

Dá se navíc říci ze na problému a jeho vzniku se podílely i banky samotné. Nedostatek komunikace vůči klientům, absence řádného vysvětlení, proč za velmi jednoduchou a nenákladnou službu je často účtováno více než za vedení běžného účtu s mnoha službami a širokou aktivitou, vedlo k tomu, že se klienti dožadovali vysvětlení po dalších autoritách.

Tuto skutečnost potvrzuje i Petr Kučera, vedoucí redaktor sekce finance na zpravodajském portálu Aktuálně.cz, který vysvětluje: "Spor o bankovní poplatky za vedení či správu úvěrového účtu sice nebyl jasným soubojem "dobra a zla", ukázal ale mimo jiné, že banky nedokázaly lidem ani za rok a půl vysvětlit, za co vlastně poplatky účtují. U hypotéky chtějí 150 korun za měsíc - tedy více než u běžného účtu, který přitom nabízí konkrétní, praktické a klienty skutečně využívané služby. Zůstalo u obecných frází jako "poradenství" (kolik lidí a jak často si chodí pro "radu" v průběhu splácení hypotéky?) nebo "výdaje banky za provoz a vývoj počítačového systému" (proč jsou vyšší u "neměnné" hypotéky s jedinou pravidelnou příchozí platbou na "technicko-provozní" účet než u běžného účtu s řadou služeb?)."

Je zřejmé, že spor o poplatky neskončí dříve, než budou tyto poplatky klientům ze strany bank či někoho jiného řádně vysvětleny a odůvodněny. Jasno do věci zatím nevnesly ani nejrůznější rozsudky, včetně nálezu Ústavního soudu, který na otázky klientů zcela jasně neodpověděl.

Další zajímavé komentáře serveru Bankovní poplatky naleznete ZDE!

Petr Kučera



Komentář BP: Za spor o poplatky mohou i banky

Souhlas
Souhlasím, nejzřejmější to je např. u poplatku za uzavření smlouvy o stavební spoření, který se počí...

A ještě mi to nedá - vážně si pane komentátore myslíte, že by mělo platit, že právo země, kde je maj...
Re:
A ještě doplněk - výsledkem akce je 19.000 lidí, kteří zaplatili na soud poplatek 1000 a ten už nikd...

Schopnost přiznat porážku je podle mého názoru jedna ze známek dospělosti. Ve skutečnosti to oproti ...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15743284672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více