Komentář BP:
Zrušení spoření dítěte? Musíte požádat o souhlas soud


04. 08. 2014  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Mnozí klienti stavebních spořitelen se nestačí divit. Po ukončení doby spoření se snaží vybrat peníze z účtů svých dětí a banky je odmítají. Požadují totiž, aby výběr peněz ze spoření posvětil svým rozhodnutím soud. To přináší některých klientům velké nepříjemnosti.

Komentář BP: Zrušení spoření dítěte? Musíte požádat o souhlas soud




Stavební spořitelny požadují po klientech novou povinnost s ohledem na nový občanský zákoník od něhož tuto povinnost odvozují. Až na výjimky tak souhlasu soudu vyžadují po svých klientech téměř všechny stavební spořitelny.

Jedná se o spravedlivou povinnost?

Zákon, tak i stavební spořitelny vychází nově ze skutečnosti, že naspořené finančních prostředky na účtech nezletilých jsou jejich vlastními prostředky. Nepatří tak rodičům, jak se někteří rodiče mylně domnívají. Je přitom zřejmé, že dětem na účtech spořili jejich rodiče, nicméně jakmile byly finanční prostředky na účet připsány, patří v tom okamžiku vlastníku účtu, což je právě nezletilý.
Souhlas soudu má zamezit zneužití těchto prostředků ze strany rodičů, kteří by mohly s prostředky dítěte naložit nehospodárně, nebo v rozporu se zájmem dítěte.

Zneužívání stavebního spoření

Dalším logickým důvodem je, že rodiče často zneužívají státní podporu, která je poskytována každému z občanů pouze jednou. Žádný občan tak nemůže čerpat státní podporu na své jméno a na svůj účet dvakrát. Proto rodiče otvírají stavební spoření i na své děti. Po ukončení termínu spoření pak mají rodiče zato, že si prostředky se státní podporu jednoduše vyberou a utratí třeba za dovolenou či automobil.

Jenomže ono už to není tak snadné. Finanční prostředky uložené na účtu zřízeném pro dítě, jsou jeho majetkem a nelze s nimi nakládat svévolně a na základě volného uvážení rodiče.

Soudy tak nově budou zkoumat proč chce rodič účet dítěte zrušit a prostředky vyplatit, na jaký účel a jak hodlá rodič či rodiče garantovat využití prostředků na tvrzení účel. Hlavním kritériem přitom má být ochrana a zájmy nezletilého dítěte.

Rodiče tak budou muset finanční prostředky ze stavebního spoření dítěte směrovat na účel, který s dítětem či jeho potřebami nějak souvisí. V opačném případě by soud výběr prostředků neměl vůbec povolit.

Mnozí rodiče argumentují skutečností, že smlouvu uzavírali ještě v době, kdy nový občanský zákoník neplatil. Na tento argument se však dá reagovat i tak, že na skutečnosti, že prostředky na účtu dítěte jsou jeho majetkem se nic nezměnilo. Souhlas soudu má přitom za úkol především zajistit a garantovat fakt, že tyto prostředky pro dítě skutečně použity budou.

Zúčastněte se průzkumu, který pro vás připravila agentura Datank ve spolupráci s bankovnipoplatky.com a zodpovězte několik otázek na toto téma



Komentář BP: Zrušení spoření dítěte? Musíte požádat o souhlas soud

Bránění volnému trhu
Domnívám se, že na výkladu nového Občanského zákoníku mají lví podíl právníci Stavebních spořitelen,...
Účet pro výplatu stavebního spoření
Jen doplním informaci, že účet, kam budete chtít vyplatit stavební spoření uzavřené na děti nesmí bý...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16432540896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více