Komentář:
Konec střetu zájmů v Čechách?


01. 03. 2016  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTÁŘ: Část koaličních stran se chystá podpořit návrh novely zákona o střetu zájmů z pera opoziční TOP 09. Oficiálním cílem je ukončit střety zájmů členů vlády. Ve skutečnosti jde o Babiše. ČTĚTE DÁLE!

Komentář: Konec střetu zájmů v Čechách?




Navrhovanou novelu bychom tak mohli klidně nazvat jako "lex Babiš". Je zřejmé, že důvod proč se opoziční strany spojují s dalšími koaličními stranami je nebezpečí moci a vlivu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Za normálních okolností by se jednalo o chvályhodnou snahu očistit vládu a výkonné orgány od vlivu podnikatelů a jejich zájmů. V tomto případě je však tato snaha o očištění poměrně nedůvěryhodná.

Smyslem zákonných úprav je zákaz, aby členové vlády vlastnili ve společnostech více než 40 procent podílu a pokud tomu tak je, aby se ho museli před nástupem do funkce vzdát a převést ho na jinou osobu. Tedy člen vlády by nesměl mít nějaký významný majetkový podíl v jakékoliv podnikající společnosti.

Jako by v politice platil pouze cíl a účel, nikoliv už morálka, nebo kontinuita a důslednost. Bylo vlastním rozhodnutím ČSSD a KDU - ČSL jít do vládní koalice s ANO Andreje Babiše. K uzavření koalice a sestavení vlády přitom těmto stranám nevadilo, nebo jen pouze verbálně, že může bý Andrej Babiš jako ministr ve střetu zájmů. Ano, tento střet tam být může, ale… Obě koaliční strany se přihlásili k odpovědnosti za tento střet zájmů a mají ministra financí kontrolovat, aby střetu zájmů nebylo zneužíváno. Pokud se nyní tyto strany dodatečně ke své odpovědnosti nehlásí a naopak činí kroky, které jsou v rozporu s tím, co dělaly a dělají, pak se nejedná o zištný úmysl očistit naší politiku od střetu zájmů a vlivu podnikatelů, ale o pouze a jenom mocenský a předvolební boj. 

Právě úmysly a důvěryhodnost snažení dělá z každého návrhu, který je předkládán buď návrh upřímný, anebo návrh pokrytecký, motivovaný úplně jinými zájmy a pohnutkami, než je oficiálně prezentováno.

Proč nyní dvě vládní strany bojují za prosazení opozičního návrhu zákona, který je přímo namířen proti jejich koaličnímu partnerovi, když právě tyto dvě strany svého koaličního partnera, tedy hnutí ANO přivedly do vlády a uzavřeli s ním koaliční dohodu. Proč nyní podporují zákon, jehož duch a smysl dosud nedodržovaly? Nikdo přeci nenutil ČSSD a KDU-ČSL aby jednali proti duchu zákona, který mají dnes takto vehementně podporovat. 

Odpovězme si sami. Blíží se krajské volby, které budou o rok později následovány volbami do poslanecké sněmovny. Koaliční strany na tom nejsou špatně, ale potřebují se vymezit proti svému největšímu konkurentovi. Tím konkurentem nejsou jako tradičně opoziční strany či jedna z nich, ale je to jejich koaliční partner, který zaznamenává největší volební preference a jeho obliba u voličů paradoxně ani přes vládní angažmá neklesá, jako tomu bylo téměř vždy v minulosti. Předseda vlády bojuje o hodně. Pokud nevyhraje příští volby a krajské volby toto předznamenají, nemůže pomyslet na návrat do premiérského křesla a jeho dosavadní působení i strategie tak budou považovány za velký neúspěch. Bojovat o voliče by se mělo kvalitním programem, kvalitní komunikací s voliči, ideami a vykonanou prací, nikoliv popíráním toho co jsme dosud dělali, i když se vůči tomu verbálně a navenek vymezujeme.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Komentář: Konec střetu zájmů v Čechách?

Diskutovat (0)