Komentář pana Poplatka:
PES tabulka, která vás posune jeden krok vpřed a dva zpátky


09. 12. 2020  09:35     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Pan Poplatek se podivil při ohlášení tabulky koronavirového nebezpečí PES, jak může tabulka obsáhnout něco tak nevyzpytatelného a neodhadnutelného, jako je vývoj epidemie a boj proti ní. Tím spíše, jedná-li se o tabulku s pěti stupni a přecházením mezi těmito stupni. Je to úplně jiný přístup, než jaký se osvědčil v zahraničí a konec konců i u nás. Vláda tak defakto jen vyslyšela opozici, která podobný "předvídatelný systém" požadovala.

Komentář pana Poplatka: PES tabulka, která vás posune jeden krok vpřed a dva zpátky




Jak se bojuje s epidemií?

Podle našich politiků tím, že budeme volně přesouvat, zvolňovat a zpřísňovat opatření podle toho, jak se zrovna vir vyspí a jaký vyjde v tabulce výsledek skóre. Problém tabulky se ukázal už při první jeho zkoušce. Vláda před několika dny uvolnila opatření a otevřela obchody, restaurace a další zařízení. Důvodem byl pobyt epidemilologického skóre ve třetím stupni, který takové uvolnění umožňuje. Uvolnění přitom přišlo ve chvíli, kdy se začíná hodnota skóre zhoršovat a o víkendu už jsme byli opět ve čtvrtém stupni rizika. Co to znamená? Ještě tři dny ve čtvrtém stupni a zase vše zavřeme. Nehledě na to, že jakékoliv uvolnění v době, kdy přibývá 4-6 tisíc nově nakažených denně, je hazard bez ohledu na tabulku a její skóre. 

Tabulka nás posouvá zpět v čase do začátku října, kdy přibývalo ještě mnohem méně nakažených, ale z důvodu pomalu zaváděných opatření nákaza vyskočila až k 15 tisícům prokazatelně nakažených lidí deně a na nejhorší pozici na světě. Jako by nám bylo podle tabulek líto, že se situace zlepší, abychom ji uvolněním v mezičase zase zhoršili, protože nic jiného čekat nemůžeme. Případ Izraele, který byl na tom ještě lépe než my, ukazuje úplně jiný způsob boje s virovou nákazou. Izrael zavedl drastická opatření lockdownu, ale nechal je v platnosti do doby, než počet nově nakažených poklesl výrazně pod 1000 případů za den. Proč? Protože v tu chvíli lze opět aktivně a efektivně trasovat nakažené a rychle zjišťovat rizikové kontakty. Systém pak v takové chvíli může po určitou dobu covid zkrotit. 

Jak ale funguje naše tabulka?

Pár dnů se zlepší situace. Jsme šťastní, že počet nakažených klesl z 15 tisíc na 5 tisíc denně a uvolníme zásadně opatření. Jako bychom čekali, že uvolnění povede k dalšímu snižování počtu nakažených. A řekněme si pravdu. 5 tisíc nakažených u nás je stejné, jako by se v Německu nakazilo přes 40 tisíc nakažených denně. Němci mají přitom poloviční počet nově nakažených a zpřísňují opatření. My jsme na tom asi na tolik dobře a máme tak disciplinované občany, že si můžeme dovolit zásadně popustit uzdu.

Nutno dodat, že tabulka a tzv. předvídatelnost opatření, byla návrhem opozice, která potřebovala vládu co nejvíce zaúkolovat přijít s nějakým převratným systémem. To vše ve smyslu, když počet nakažených dosáhne nějakého stavu, stane se toto.. Přesně filosofie naší tabulky PES. Vláda s novým ministrem zdravotnictví na tuto hru přistoupila. A byla to chyba. Tabulka je proti selskému rozumu a nikdy nemůže dosáhnout cíle zvítězit nad virem. Nakazu musíme potlačit co nejvíce, vydržet omezení, ne kvůli viru, ale kvůli sobě i kvůli podnikatelům, abychom nemuseli po týdnu po oteření zase vše zavírat a podnikatele vystavovat neustálé nejistotě.

Tabulka PES reálně nikdy neumožní dostat se na první rizikový stupeň už z její podstaty. Jakmile totiž dosáhneme lepšího výsledku a posunu v tabulce na lepší úroveň, opět s uvolněním zase situaci zhoršíme a skóre opět vyskočí nahoru.



Komentář pana Poplatka: PES tabulka, která vás posune jeden krok vpřed a dva zpátky

how i got back my husband
Můj šestiletý manžel mě opustil kvůli jiné dívce, protože ho obviňuji, že viděl jinou dívku, a od té...
how i got back my husband
Můj šestiletý manžel mě opustil kvůli jiné dívce, protože ho obviňuji, že viděl jinou dívku, a od té...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15728676800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více