Komentář:
Václav Klaus varuje před omezováním hotovosti a hotovostních plateb


25. 02. 2016  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (1)

KOMENTÁŘ: Václav Klaus důrazně varoval před omezováním hotovosti v ekonomice a zavádění větší závyslosti na bezhotovostních platbách. V České republice jsou přitom bezhotovostní platby velmi populární a jejích užívání patří k nejvyšším v Evropě. ČTĚTE DÁLE!

Komentář: Václav Klaus varuje před omezováním hotovosti a hotovostních plateb




Václav Klaus kritizoval nejen omezování používání hotovosti v ekonomice, ale také úvahy o zrušení hotovosti jako takové. Speciálně pak Klaus zmínil příklad Švédska, které je v těchto úvahách nejdále. K úvahám o zrušení hotovost přitom vede pozvolná cesta, kdy lidé už nemají zájem o používání hotovosti a drtivou většinu plateb realizují bezhotovostně, nejčastěji formou platby kartou, nebo mobilem. Podle Václava Klause se však tímto lidé dobrovolně zbavují svobody a dostávají se do spárů státu a jeho dohlížitelů, kteří mohou o lidech prostřednictvím veškerých evidovaných transakcí vědět prakticky vše.

Toto je jeden z názorů, které se objevují a samozřejmě se nejedná o názor univerzální a jediný pravdivý. I tento názor má však své racionální jádro a je velmi dobře, že i takováto známá a kompetentní osobnost varuje a upozorňuje na negativní dopady, které může tento vývoj mít. 

Každý pokrok, každá nová věc, inovace, novinka se dá pojmout různými způsoby. Pokud se jí ujme nekompetentní člověk, režim či strana, tak může sloužit k omezování svobody lidí, což vidíme už i u Čapka, Verna a jiných uznávaných autorů. Je pak třeba, aby lidé jako občané a společnost jako taková takovýmto snahám čelila. Už jsme se také přesvědčili o velké síle národa, která umí měnit dějiny a svrhávat vlády, ale také i o jeho bohužel slabostech.

Je třeba v naší současné situaci nebát se pokroku a nových věcí. Zbytečně se nestrašme. Ano, určitě vnímejme rizika a je dobře, že na ně někdo upozorňuje a popisuje je. Dává nám tak skvělý návod na to, na co si dát pozor. Berme tak příspěvek Václava Klause nikoliv jako podklad proto nezavádět a nerozšiřovat bezhotovostní platby, ale naopak jako podklad pro to, vyvarovat se chyb a rizik, na která Klaus upozorňuje. 

Jako server hájící práva klientů bank jsme proti násilnému a předčasnému rušení hotovosti a překlopení veškerých plateb pouze do elektronické podoby. Pokud však k tomuto dojdeme postupnou, evoluční cestou, kdy lidé sami o své vůli přestanou hotovost používat, pak není jiná cesta, než ke zrušení hotovosti přistoupit. 

V rámci diskusí o zrušení hotovosti jsme se mohli setkat s různými pohledy na věc, například i s tím, jak by v případě zrušení hotovosti umírali uprchlíci, kteří by neměli právo jako neobčané hostitelské země možnost vyžebrat nějakou hotovost na jídlo a pití, stejně jako bezdomovci. A o jak absurdní situaci by se jednalo. Přitom není problém v rámci technických možností, které máme vydat uprchlíkům předplacené karty, nebo nabíjecí karty pro jejich použití, který mi by uhradili veškeré služby, které potřebují. Není ani problém, aby kartami, které mohou připomínat dnešní předplacené sim karty u telefonů, mohli mít k dispozici i obyčejní klienti bank a tyto karty s předem nabytou částkou dali třeba nějakému bezdomovci, nebo dítěti pro nějakou útratu apod. Těch možnosti je a bude mnoho. Nerozhodujme se na základě toho, že něco nepůjde, ale rozhodujme se tak, aby šlo to, co skutečně chceme.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NALZNETE V SEKCI KOMENTÁŘE ZDE



Komentář: Václav Klaus varuje před omezováním hotovosti a hotovostních plateb

Zásadně nerušit tištěné peníze
Zásadně nesouhlasím se snahou rušit živé peníze. Byl by to POSLEDNÍ HŘEBÍČEK DO NAŠEHO SOUKROMÍ A SV...
Diskutovat (1)