Komentář:
Z gauče a hospody se poplatky nezruší


20. 11. 2011  11:59     Patrik Nacher     komentáře (0)

Když se chce, tak to jde. Americké banky ustoupily od měsíčního poplatku za vedení platební karty. Je ale otázkou, jestli tento jejich nápad byl v zemi poseté právě touto plastikovou peněženkou, často povýšenou téměř na božstvo, jen zbožným přáním, pokusným balónkem bankovních manažerů, co klient ještě snese a zaplatí nebo byl naopak opravdu myšlen zcela vážně.





Každopádně ustoupení ze zpoplatnění karty nám přineslo v zásadě dvě zprávy:

.

1)        Když jsou banky pod tlakem veřejnosti a především médií (což nemusí být tak lehké, jak se zdá, když si uvědomíme, že jsou finanční instituce zároveň velkými zadavateli inzerce), mohou být jejich rozhodnutí pozitivní a klientsky přívětivá. V tomto případě se tak zatím rozhodlo několik bank - Bank of America, Wells Fargo, J.P. Morgan Chase či SunTrust Banks.

.

2)        Klienti se nenechají zmanipulovat, nejsou pasivní a jednají. Někteří protestují už několik týdnů na Wall Street, čehož si všímají sdělovací prostředky, jiní by zrušili svoji karty (podle průzkumů až 43 %), další by dokonce kvůli zavedení poplatku principielně opustili svoji banku (cca 30 %) a ekonomická redaktorka Fox News ji dokonce rozstříhala v přímém přenosu v televizním studiu (http://finance.idnes.cz/nazor-financni-instituce-nam-blbnou-hlavy-a-nas-to-stoji-penize-pv9-/bank.aspx?c=A111024_123035_bank_zuk).

.

Každopádně se kolem tohoto tématu zvedly vášně. V českých krajích zatím v této formě a intenzitě něco nepředstavitelného. A to je základní problém. Na rozdíl od minulých let se totiž okolnosti, na které se mnoho klientů často vymlouvaly, znatelně zlepšily – najít si konkurenční nabídku banky a spočítat si náklady za bankovní služby na kalkulátoru lze na internetu lehce a změnit banku je dnes také snazší, například díky Kodexu mobilita klienta. Výmluvy tedy mohou postupně odpadat a je na místě jednat. Dokud tak činit nebudeme a náš „protest“ se omezí na spršku nadávek na bohaté bankéře z ciziny, rychlých změn jako v Americe se nedočkáme. Nemluvě už o tom, že jako klienti z relativně malé země, kde navíc nesídlí žádná světová banka, nejsme až tak zajímaví. O to více musíme být aktivní, nápadití a hbití. Zatím poněkud zaostáváme.



Komentář: Z gauče a hospody se poplatky nezruší

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16448781936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více