Komentované zprávy bank:
ČSOB půjčuje jako o život a Expobank cestuje do Srbska


26. 07. 2017  00:40     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KOMENTOVANÉ ZPRÁVY BANK: Opět přinášíme další díl komentovaných tiskových zpráv z bank. Opět budeme komentovat s lehkou dávkou ironie a nadhledu. Tentokrát se budeme věnovat ČSOB, Moneta Money Bank a Expobank.

Komentované zprávy bank: ČSOB půjčuje jako o život a Expobank cestuje do Srbska




Komentované zprávy nejsou přesnými či seriózními zprávami o krocích bank a jejich náplni. Jedná se o odlehčený komentář a ironizování tiskových zpráv z bank, které jsou často strohé, vážné a banky se v nich rády nekriticky chválí. Reakce některých zástupců bank na naši novou rubriku svědčí o faktu, že výše uvedený smysl této rubriky zatím nepochopili. Připomínáme, že se nejedná o aktuální zpravodajství, ale o výběr zpráv z předchozího čtvrtletí, které jsou zajímavé ke komentování a zároveň mohou sloužit k hodnocení bank v našem projektu GEEN Vstřícná banka.

Tento týden je plný pozitivních novinek. Čtěte!

ČSOB zaznamenala rekordní výsledky v prodeji půjček. Objem nově poskytnutých půjček vzrostl o polovinu

Rok 2016 byl pro ČSOB velmi úspěšný, především pak v oblasti úvěrů. Celkový objem poskytnutých půjček se vyšplhal na více než 14 miliard korun, což je zhruba o 5 miliard korun více než v roce 2015. Nejvýrazněji se na tomto nárůstu podílely konsolidace, k rekordnímu úspěchu rovněž napomohly zajímavé akční nabídky poskytnuté klientům v průběhu celého roku a silné televizní kampaně.

Nárůst objemu úvěrů může být chvalitebný. Otázkou je, zda se nebude do budoucna jednat o takto vysoký růst naposledy. Skončily intervence ČNB a tak se očekává postupný nárůst úrokových sazeb v ekonomice a to jak u hypoték, tak i u spotřebitelských a podnikatelský úvěrů. To samozřejmě bude znamenat ochladnutí zájmu o nové úvěry a půjčky. Jinak je ochota bank půjčovat a poskytovat do ekonomiky finance na investice a rozvoj, velmi důležitá a tedy tento postup oceňujeme.

ČSOB

SKUPINA MONETA: VÝSLEDKY ROKU 2016: Plnění strategie a doručení návrhu na výplatu dividendy ve výši 5 miliard

Pokud se banka už v názvu zprávy chlubí návrhem na vysoké dividendy, tak to moc pozitivně nepůsobí. Jasně, banka chce zaujmout hlavně investory, kteří jí poskytují financování. Na druhou stranu jsou tu také klienti, kteří nelibě nesou, že se jejich peníze odlévají do zahraničí. I když v tomto případě se přímo o odlivu peněz do zahraničí mluvit úplně nedá. Banka totiž mění postupně svoji vlastnickou strukturu a kromě zahraničních, vlastní podíl v bance i množství tuzemských investorů. Ohodnotit pozitivně lze tedy především hospodářské výsledky a pokračující stabilní postavení banky na tuzemském trhu.

Moneta Money Bank

Expobank dokončila akvizici srbské banky Marfin Bank a.d. Beograd

Cyprus Popular Bank se dohodla s Expobank CZ na prodeji Marfin Bank 30. září 2016. Po schválení regulačními orgány byla transakce dokončena 28. února 2017 a Expobank CZ se stala jediným akcionářem této srbské banky. Marfin Bank změní v blízké době svůj obchodní název na Expobank.

Zpráva je zajímavá v tom smyslu, že tuzemská banka nakupuje banky v zahraničí. To se moc často nestává. Směr odtoku finančních prostředků ze zisků míří spíše směrem do zahraničí. Bylo by tak velmi pozitivní, kdyby také do ČR dorazily nějaké prostředky z akvizic tuzemských bank v zahraničí. Snad se jedná o jednu z prvních vlaštovek, za kterou budou následovat další.

Expobank CZ

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Komentované zprávy bank: ČSOB půjčuje jako o život a Expobank cestuje do Srbska

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více