Komentované zprávy bank:
Česká spořitelna snižuje úrokové sazby, ČSOB umožní služby otevřeného bankovnictví


17. 10. 2018  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTOVANÉ TISKOVÉ ZPRÁVY Z BANK: O čem nás naše banky informují? A jak moc jsou jejich tiskové zprávy zajímavé? Podíváme se na ně trochu veselýma a trochu kritickýma očima. ČTĚTE DÁLE!

Komentované zprávy bank: Česká spořitelna snižuje úrokové sazby, ČSOB umožní služby otevřeného bankovnictví




Komentované zprávy nejsou přesnými či seriózními zprávami o krocích bank a jejich náplni. Jedná se o odlehčený komentář a ironizování tiskových zpráv z bank, které jsou často strohé, vážné a banky se v nich rády nekriticky chválí. Reakce některých zástupců bank na naši novou rubriku svědčí o faktu, že výše uvedený smysl této rubriky zatím nepochopili. Připomínáme, že se nejedná o aktuální zpravodajství, ale o výběr zpráv z předchozího čtvrtletí, které jsou zajímavé ke komentování a zároveň mohou sloužit k hodnocení bank v našem projektu Vstřícná banka.

Tento týden jsme vybrali následující zprávy, které banky vydaly v předchozím čtvrtletí. Čtěte!


 čs Česká spořitelna byla jako vždy i ve III. čtvrtletí 2018 méně aktivní než je tomu v jiných čtvrtletích. Důvodem je i průběh prázdnin a dovolených, které aktivitu bank výrazně omezují. Inovací a novinek se banka nebojí a ráda je uvádí do praxe. Nejčastěji se banka v uvedeném období věnovala hypotékám a snažila se nalákat na své akce co nejvíce klientů, ještě před tím, než dojde ke zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték.

Česká spořitelna snižuje úrokové sazby hypoték u vybraných fixací o 0,2 % a nově nabízí 20letou fixaci úrokové sazby ve výši 3,49 %

Reaguje tak na stále rostoucí zájem Čechů financovat své vlastní bydlení. Snížení se v rámci akční nabídky týká nejvyužívanějších hypoték s fixacemi na 5, 8 a 10 let. Úrokové sazby u hypoték s fixací na 5 let budou nově začínat na 2,49 % ročně, u hypoték s fixací na 8 let na 2,59 % ročně a u hypoték s fixací na 10 let na 2,69 % ročně. Sazby platí pro hypotéky do 80 % hodnoty nemovitosti.

To už je taková labutí píseň nejlepších časů hypoték, které jsou už za námi. ČNB od prvního října, tedy hned na začátku čtvrtého čtvrtletí výrazně zpřísnila přístup k hypotékám. Kdo si ještě včas zafixoval úrokovou sazbu u hypotéky na co nejdelší dobu udělal zřejmě dobře. Úroky se totiž budou i do budoucna výrazně zvyšovat a na hypotéky tak už tolik lidí zdaleka nedosáhne. Bude zajímavé sledovat, jak se banky s rostoucími úrokovými sazbami vyrovnají a zda je v plném rozsahu přetaví do konečných úrokových sazeb pro své klienty.


 csob ČSOB ukázala i ve IV. Čtvrtletí, že patří k velmi stabilním a oblíbeným bankám, které umí přinést netradiční řešení. Tato banka se i nadále přetahuje s Komerční bankou a Monetou o klientskou skupinu podnikatelů a živnostníků a to velmi úspěšně. Banka se ve IV. Čtvrtletí zaměřila v oblasti charity k podpoře studentů formou měsíčních rent pro výherce a fondu vzdělávání, a dále podpoře seniorů formou nového informačního portálu. Pochválit můžeme i modernizaci internetového bankovnictví, které vyzkoušelo už 650 tisíc klientů banky. ČSOB se také v konkurenčním hodnocení bank stala Nejlepší bankou . Banka také nejaktivněji zprostředkovává a nabízí svým klientům další finanční produkty ve formě bankopojištění. Tím zvyšuje přidanou hodnotu svých služeb a také samozřejmě ziskovost. Hodnocení o jeden bod zvyšuji.

ČSOB umožní služby otevřeného bankovnictví

ČSOB plánuje otevřít své bankovnictví od letošního listopadu. Klienti tak budou moci uskutečnit některé operace s účty prostřednictvím jiných bank nebo nebankovních poskytovatelů s licencí. Otevřené bankovnictví umožnila evropská směrnice známá pod zkratkou PSD2.

Co to znamená? K ovládání svého bankovního účtu už nemusíte využívat výlučně aplikaci či internetbanking dané banky, ale můžete si sami zvolit poskytovatele, který vám přes své rozhraní umožní ovládat bankovní účty třeba na jednom místě. Nemusíte tak otvírat pokaždé jiné stránky pro ovládání bankovnictví, ale vše vyřešíte z jednoho místa, tudíž i bezpečněji. Banky se této revoluci hodně bránily, ale nakonec se nedalo nic dělat. EU je EU.


Ekonomická prognóza Komerční banky - Obchodní válka je vůl

 kb Růst české ekonomiky se po loňském extrémně vysokém růstu o 4,5 % postupně stabilizuje kolem 3 %, kde se bude pohybovat v letošním i příštím roce. Tahounem českého hospodářství zůstává domácí poptávka, vnější prostředí zastiňují protekcionistické tendence amerického prezidenta D. Trumpa a neschopnost vlády T. Mayové dotáhnout do zdárného konce jednání ohledně nastavení pravidel, která budou platit po odluce Velké Británie od Evropské unie v příštím roce.

Tedy, v té Komerční bance jsou ale sprostí. Obchodní válka je vůl? No nic proti úderným titulkům, které mají přivést nové čtenáře, ale na druhou stranu by měla tisková zpráva, tím spíše týkající se ekonomiky znít trošku seriózně. No fuuuj. Ale teď ke smyslu sdělení. Obchodní válka, kterou nyní rozpoutávají a gradují spojené státy, je skutečně problém.


thmb-200-200-406127b7872b28b57abe0f49aa6670f9 KOMENTÁŘE TISKOVÝCH ZPRÁV BANK NALEZNETE ZDE!



Komentované zprávy bank: Česká spořitelna snižuje úrokové sazby, ČSOB umožní služby otevřeného bankovnictví

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více