Komerční banku bude řídit Bonnet (HN)


09. 06. 2009  12:10     Olga Skalková     komentáře (0)

Nový šéf Komerční banky přichází podle očekávání z Francie. Praha bude zřejmě jeho posledním angažmá v Société Générale.





Nástupcem současného generálního ředitele a předsedy představenstva Komerční banky Laurenta Goutarda bude Henri Bonnet. Většinový vlastník KB - Société Générale - včera oznámil, že navrhne, aby se od 9. září ujal funkce. Jeho zvolení podléhá souhlasu dozorčí rady KB a České národní banky, v tomto případě jde ale o formalitu. Jde o reprezentanta silné francouzské bankovní skupiny, která ovládá třetí největší tuzemskou banku a pro kterou dlouhodobě pracuje. Praha bude pro Bonneta zřejmě vyvrcholením jeho dosavadní kariéry a poslední zastávkou před důchodem. Šedesátiletý bankéř je v současné době dvojkou v divizi speciálních služeb, která má pod sebou splátkové, pojišťovací a leasingové společnosti skupiny ve třinácti zemích včetně Česka - patří do ní splátková společnost Essox. Zároveň je členem širšího vedení celé skupiny, které tvoří 44 nejvýznamnějších manažerů této skupiny. V Société Générale Bonnet pracoval předtím i v divizi podnikového bankovnictví a také v zahraničí, mimo jiné v Jižní Koreji, Brazílii a Německu, kde od roku 1997 vedl pět let zastoupení této skupiny. Nomimací Bonneta do čele Komerční banky se francouzský většinový akcionář neodchyluje od své dosavadní praxe. Podobně jako v případě současného šéfa Laurenta Goutarda a jeho předchůdce Alexise Juana volba padla na bankéře, který pro skupinu už pracuje a kromě praxe ve Francii má i zkušenosti z ciziny. Podle zdroje z Komerční banky, který si nepřál být jmenovaný, je Bonnet ve skupině považován za velmi dobrého odborníka na řízení rizik, což je v současné době zhoršování ekonomiky a úvěrů v bankách nejvíc vyhledávaná kvalifikace. Bonnetův příchod do Komerční banky by podle analytiků mohl bance prospět. "Každý nový šéf, který přijde zvenku, znamená čerstvý vítr pro firmu. Komerční bance, která je největší bankou pro firmy, může navíc přinést i své zkušenosti z Německa. Pro mnoho tuzemských firem je Německo nejvýznamnější obchodní partner, a to by jim mohlo pomoci," říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Bonnet přijde do Prahy v době, kdy KB už pociťuje dopady krize. V prvním čtvrtletí jí čistý zisk mírně klesl - meziročně o 7,5 procenta na zhruba 2,8 miliardy korun. Dosavadní šéf Goutard při tom upozornil, že kvalita úvěrů podnikům se v dalších obdobích roků zhorší a příští rok očekává i dopad do půjček domácnostem. I když Goutardův nástupce to bude mít těžší, má v Česku stále jednu velkou jistotu - Češi jsou ochotni platit vysoké poplatky, a ty jsou pro banky právě v této době jistým zdrojem příjmů.


Komerční banku bude řídit Bonnet (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15558693840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více