Komu Češi nepůjčují? Politickým stranám, neznámým lidem a státu


04. 08. 2016  14:59          komentáře (0)

Šest Čechů z deseti říká rezolutní ne na otázku, zda by půjčili peníze politické straně. Na druhém místě jsou firmy nabízející kolektivní půjčky mezi lidmi (47 procent) a jako třetí instituce, které by Češi peníze nesvěřili, je stát (35 procent). Vyplynulo to z průzkumu provedeného agenturou NMS Market Research pro banku Zuno.

Komu Češi nepůjčují? Politickým stranám, neznámým lidem a státu




Naopak na otázku, od koho byste si nikdy peníze nepůjčili, uvedlo 59 procent oslovených nebankovní společnosti. Na druhém místě skončily kolektivní půjčky (47 procent), na třetím nejbližší přátelé (25 procent) a kolegové v práci (13 procent).

Téměř polovina Čechů podle průzkumu již komunikuje s bankou prostřednictvím internetového nebo mobilního bankovnictví. Jen 52 procent respondentů uvedlo, že stále ještě chodí primárně na pobočky bank.

Příjemně nás překvapilo, že Češi a Slováci se začínají orientovat v oblasti spotřebitelských půjček. Obecně se věnují zejména poskytovatelům půjček a nabídky ihned online srovnávají. Nebankovní společnosti, kterých se v poslední době vyrojilo několik set, u Čechů propadly. Každý druhý Čech jim nedůvěřuje," říká Vladimír Michna z banky Zuno.

Češi chtějí ušetřit

Co Čechy zajímá v rámci úvěrových parametrů, je celková úspora, výše měsíčních splátek a nový úrok, který získají v případě refinancování staré půjčky.

Stejný průzkum proběhl i na Slovensku. “Při podrobnějším zkoumání jsme zjistili, že Slováci oproti Čechům věnují více pozornosti právě zmíněnému novému úroku a měsíčním splátkám. Naopak Češi se více soustředí na informace o případných extra poplatcích,” dodává Michna.

I když jsou úrokové sazby obecně velmi nízko, stále se ještě velké množství lidí, kteří o spotřebitelské půjčky usilují, setkávají s úrokovou sazbou od 10 procent ročně. Polovina oslovených Čechů by si u své půjčky ale přála úrokovou sazbu alespoň pod pět procent.

"Úroky u půjček jsou na historickém minimu, u banky můžete dostat i 4,9 procenta. Spousta lidí se ale stále nechává zlákat zdánlivě výhodnými nabídkami a kvůli skrytým podmínkám a poplatkům platí zbytečně moc. Situaci by měl zlepšit nový zákon o půjčce, ale hlavně lepší edukace lidí,” říká Michna.

Každý druhý Čech důvěřuje bance

Oproti minulým letům výrazně narostla důvěra ve stabilní bankovní instituce. "Každý druhý Čech své bance důvěřuje a navíc se situace stále zlepšuje i v oblasti komunikace s bankou," doplňuje výsledky Jana Talianová z NMS Market Research.

Online průzkumu, který proběhl v květnu 2016, se zúčastnilo celkem 2000 respondentů v České republice a na Slovensku.



Komu Češi nepůjčují? Politickým stranám, neznámým lidem a státu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15627066064

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více