Konec finančních negramotů v Čechách - Nejlepší novoroční dárek


30. 12. 2015  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Nová kniha Patrika Nachera je už několik týdnů na trhu. Pojďme si nyní představit některá přísloví, kterými nás kniha oslovuje a provází finanční gramotností. ČTĚTE VÍCE!

Konec finančních negramotů v Čechách - Nejlepší novoroční dárek




Život na dluh je dnes bohužel standardním životním stylem. Jednak nedobrovolným a jednak dobrovolným. Nedobrovolným v momentě, kdy to jaksi přeženeme či se stane nějaká nepředvídatelná událost, my nemáme vytvořenou dostatečnou rezervu a jdeme si půjčit. A dobrovolným, plánovaným a chtěným proto, že to patří bohužel k současnému životnímu stylu, a dokonce by se dalo konstatovat, že jde o „moderní“ způsob existence – užívat si v současnosti, co to dá, a splácet, pokud to půjde, někdy v budoucnu. Na toto místo bych zařadil, a později pochopíte proč, jedno americké přísloví: „Peníze nás nedělají šťastnými, umožňují nám však být nešťastnými poměrně příjemným způsobem.“ A v této době tak zákonitě přichází na přetřes i finanční gramotnost. Také moderní a hlavně módní záležitost. Pro zahřátí jedna kontrolní otázka: Víte, jaká je nejpříjemnější práce pro naše ruce? Přepočítávání peněz. Ale teď zase vážně. Byl to vlastně takový chyták. Když se nad tím totiž hlouběji zamyslíme, peníze dnes už téměř fyzicky nepřepočítáváme (pokud nejsme součástí šedé či černé ekonomiky), protože kolem nás jen proletí bezhotovostně a elektronicky. Limit pro hotovostní operace je aktuálně ve výši 270 tisíc korun. A je to vlastně dobře? I na to, věřím, najdete odpověď v této knize.

Sousloví finanční gramotnost je dnes tak často používané, že je už pomalu zprofanované stejně jako nekonečný a často jalový boj s korupcí. Každý mává finanční gramotností či projektem na její zvýšení a rozšíření. Kdo se nezaštítí projektem na zvyšování finanční gramotnosti, jakoby v oblasti osvěty a vzdělávání neexistoval. Na toto téma jsem začal upozorňovat už před deseti lety, kdy jsem založil server www.bankovnipoplatky.com. Tehdy to nikoho moc nezajímalo.

A co znamená sousloví finanční gramotnost v mém pojetí? Používat zdravý selský rozum, intuici, být zdravě sebevědomý a zvídavý, přirozeně nedůvěřivý a uvažovat veskrze logicky. Proto si stačí zopakovat stará známá přísloví, přirovnání, pořekadla či citáty a budeme mít hned jasněji. Žádné dlouhé vysvětlování, komplikované instrukce, tabulky, grafy, poučování a mentorování. To je k ničemu. Říkám tomu informační obezita a má přesně stejný účinek jako opačný stav, tedy nedostatek informací. Pojďme proto jinou cestou. Věřím, že cestou srozumitelnější, a navíc zábavnou, protože „humor je kořením života“.

Převedl jsem klasická, obecně známá a přijímaná moudra a přirovnání do současné doby, ale hlavně do našeho finančního světa. Není nutné se učit složité poučky, snažit se chápat zdánlivě komplikovaný svět peněz a „cítit se jako Alenka v říši divů“. Není nutné studovat ekonomii či číst nudné osvětové texty. Úplně postačí se uklidnit, zhluboka nadechnout, zopakovat si známá pořekadla a dát prostor své představivosti a fantazii. Například začít jedním českým: „Kdo nemá nic, rád by něco, kdo má něco, schlamst by všecko.

Vlastně to má svoji nemilosrdnou logiku. Přirovnání, pořekadla a rčení jsou taková moudra našich předků, která vznikala po staletí a i dnes, jak uvidíte, nám mají co říci. Pokusil jsem se 150 těch základních sestavit do smysluplného celku, kde na sebe logicky navazují, a za pomoci „oslích můstků“ je interpretovat ve vztahu k financím, finančním produktům, reklamě, dnešním lákadlům a vějičkám a vlastně celkově k dnešní konzumní době a situacím, které nás každodenně potkávají. Nemá smysl objevovat objevené. Pravidla, vztahy a zákonitosti jsou prostě dané, dnes navíc držíme v ruce mobil, ovládáme svůj účet na dálku, celý svět máme, byť virtuálně, na dlani ve svém notebooku, pohybujeme se větší rychlostí a do vzdálenějších míst, zkrátka máme více možností a příležitostí. A ty je třeba„chytit za pačesy“, ale musíme si dát zároveň pozor, protože„příležitost dělá zloděje“.

„Rozum do hrsti“ a jdeme na to

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA TŘEBA JAKO NOVOROČNÍ DÁREK SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů

 



Konec finančních negramotů v Čechách - Nejlepší novoroční dárek

Diskutovat (0)