Konec mýtů kolem mobilních plateb


14. 08. 2015  09:26          komentáře (0)

Boom bezkontaktního placení přináší také rozmach mobilních plateb. Inovativní technologie získává stále více příznivců, zároveň však vzbuzuje i řadu otázek. 

Konec mýtů kolem mobilních plateb




Jsou mobilní platby skutečně bezpečné? Kdy lze chytrým mobilem platit a kdy ne? Může se platba v blízkosti čtečky aktivovat sama?  Podívali jsme se na nejrůznější mýty kolem mobilního placení a přinášíme vysvětlení k možným nejasnostem.

 

MÝTUS č. 1:

U mobilních plateb nebo online peněženek je výrazně bezpečnější používat kreditní, nikoli debetní kartu.

SKUTEČNOST: V zabezpečení debetních a kreditních karet proti jejich zneužití není žádný rozdíl. Pokud se jejich uživatelé stanou nevinnými oběťmi podvodu, chrání pravidla Visa Europe všechny stejně.

 

MÝTUS č. 2:

Mobilní platby jako Apple Pay lze používat pouze do výše platby 500 korun.

SKUTEČNOST: Lidé, kteří používají mobilní bezkontaktní platby jako Apple Pay, mohou svým telefonem platit u kteréhokoli bezkontaktního terminálu na světě. Terminály mají schopnost přijímat platby vyšších částek než 500 korun, pokud je k dispozici možnost ověření totožnosti držitele karty (například otiskem prstu Touch ID) a pokud prodejce aktivoval terminál na přijímání větších obnosů.

MÝTUS č. 3:

U Apple Pay mi někdo může z iPhonu ukrást informace o mé kartě.

SKUTEČNOST: Bezkontaktní platební technologie Visa a řada jedinečných bezpečnostních prvků zabudovaných do iPhone i Apple Watch umožňují držitelům karet Visa používat Apple Pay snadno a zcela bezpečně, při zachování soukromí.

 

Tokenizované platby Visa prostřednictvím Apple Pay

Když svou kartu Visa vložíte do Apple Pay, informace o kartě (včetně 16místného čísla na přední části karty) jsou společností Visa a vaší vydavatelskou bankou nahrazeny číslem účtu, které lze bezpečně uložit na zařízeních Apple. Toto číslo je posléze poskytnuto obchodníkům ke zpracování transakcí provedených prostřednictvím Apple Pay.

Zmíněnému procesu se říká „tokenizace plateb“. Pro zákazníky (uživatele karet) je to prakticky neviditelný proces, který se děje v pozadí. Čísla kreditních a debetních karet Visa se neukládají na žádném zařízení provozujícím Apple Pay ani na serverech Apple. Stejně tak nikdy nejsou sdílena s obchodníky prostřednictvím této služby, což je další vrstva zabezpečení.

 

payWave for Mobile

Technologie payWave for Mobile vyvinutá společností Visa se používá v rámci Apple Pay k vytvoření dynamického a zabezpečeného kódu při každé jednotlivé transakci. Šifrovací kód je specifický pro konkrétní platbu a je prodejci sdělen společně s Vaším číslem účtu, aby bylo možné platbu prostřednictvím Apple Pay zpracovat stejně, jako kdyby šlo o normální platbu kartou.

 

Touch ID

Technologie Touch ID vyvinutá společností Apple umožňuje ověřit platbu buď v prodejně, nebo prostřednictvím aplikací – stačí k iPhonu, Apple Watch nebo iPadu kompatibilním s Apple Pay přiložit prst.

 

MÝTUS č. 4:

Pokud svůj iPhone ztratím nebo mi bude odcizen, může mi zloděj přes Apple Pay vyluxovat účet nebo kartu.

SKUTEČNOST: Chytré telefony, dokonce i v nepovolaných rukou, jsou stále několika způsoby chráněny: Minimálně tím, že informace o kartě Visa nejsou ukládány do telefonu ani na serverech společnosti Apple. Namísto toho se používá bezpečný „platební token“ nebo číslo účtu spojené s konkrétním zařízením. Toto číslo lze použít pouze pro konkrétní zařízení, na němž je provozována služba Apple Pay – pro další zařízení je bezcenné. Platby přes Apple Pay jsou navíc ověřovány pomocí otisku prstu Touch ID, které zajišťuje, že telefon může k provádění plateb použít pouze jeho majitel.

MÝTUS č. 5:

Pokud mi někdo ukradne token / číslo účtu vázané k zařízení, může s jeho pomocí zjistit číslo mé karty.

SKUTEČNOST: Pokud se Vaše číslo účtu (vázané na konkrétní zařízení) dostane do nepovolaných rukou, nelze jej použít k platbě. Je navrženo tak, aby platilo pouze pro nákupy prostřednictvím konkrétního zařízení, u konkrétního obchodníka nebo pro konkrétní typ nákupu. Na žádost vydavatele nebo poskytovatele elektronické peněženky může navíc Visa token velice rychle deaktivovat, reaktivovat nebo nahradit jiným. Vedle toho mají uživatelé přístup k několika nástrojům od společnosti Apple, například Find my iPhone nebo iCloud, které jim umožňují vzdáleně deaktivovat nebo vymazat všechna data z jejich zařízení, a to včetně údajů pro platbu nebo tokenů používaných Apple Pay.

MÝTUS č. 6:

Bezkontaktní mobilní platby lze používat pouze tehdy, pokud obchodník uzavřel smlouvu s výrobcem konkrétního terminálu nebo zúčtovací bankou.

SKUTEČNOST: Mobilní zařízení je možné používat prakticky všude, kde je bezkontaktní terminál. Po celé Evropě jich je aktuálně 2,6 milionu a jejich počet neustále narůstá. Čím dál větší počet obchodníků aktivuje své terminály pro přijímání vyšších částek. V České Republice je přijímání vyšších částek podporováno naprostou většinou bezkontaktních terminálů.

MÝTUS č. 7:

Spuštění Apple Pay ve Velké Británii znamená, že je možné ji využívat pouze tam.

SKUTEČNOST: Služby jako Apple Pay je možné k bezkontaktním platbám využívat téměř všude, kde je bezkontaktní terminál. Ve Velké Británii je to přes 410 000 míst (u více než 250 000 obchodníků), v celoevropském měřítku pak aktuální počet přesahuje 2,6 milionu. Celosvětově počet bezkontaktních NFC terminálů neustále roste. Různé země mají pro bezkontaktní platby různé limity (ve většině zemí EU je to ekvivalent 20 liber nebo 25 eur, v České republice je to 500 Kč), po jehož překročení jsou zákazníci vyzváni k ověření mobilní platby (v případě Apple Pay použitím Touch ID). V případě pochybností lze vždy ověřit přímo u obchodníka, zda je možné mobilem platit.

MÝTUS č. 8:

Mobilní peněženky jsou možná dobré pro platby v obchodě, ale vrácení peněz jejich prostřednictvím není možné.

SKUTEČNOST: Mobilní peněženka je přesně to, co říká její název – peněženka. Karta obsažená uvnitř umí všechno, co běžná plastová karta. Tedy placení nákupů, přijímání refundací a poskytování odměn a benefitů. Co se refundací týče, zde je věc mírně složitější. Vydavatelské banky a obchodníci provozující bezkontaktní platby pracují na tom, aby se odstranily problémy, které brání vrácení peněz přímo na mobilní platební zařízení. Obchodníci nicméně mají povinnost vrátit peníze na účet držitele karty, který mobilní platební zařízení předloží. Za tímto účelem mohou obchodníci použít fyzickou kartu – tu, která je spojená s účtem zařízení. Po jejím předložení je možné vrácení peněz provést na tuto kartu prostřednictvím kontaktního rozhraní.

MÝTUS č. 9:

Pokud se váš telefon ocitne blízko čtečky, může dojít k tomu, že omylem zaplatíte za něco, co jste si vůbec nekoupili.

SKUTEČNOST: Ať už mluvíme o platební kartě nebo mobilním telefonu, bezkontaktní čtečky na bázi NFC fungují pouze tehdy, pokud se zařízení dostane do vzdálenosti zhruba 4 centimetrů – to je méně než klíč od auta nebo Váš palec. Bylo by tedy velmi obtížné za něco zaplatit omylem. U Apple Pay je navíc ještě dodatečný požadavek potvrdit všechny platby přes Touch ID, takže náhodná úhrada je prakticky vyloučena.

MÝTUS č. 10:

Pokud nahrajete svou kartu do peněženky typu Apple Pay, nemůžete získávat odměny nebo jiné benefity.

SKUTEČNOST: Jak už bylo řečeno výše (viz mýtus č. 8), mobilní peněženka funguje identicky jako skutečná peněženka. Karta obsažená uvnitř umí to samé, co běžná plastová karta – od placení nákupů, přes vrácení peněz, až po poskytování odměn a benefitů z oblíbených obchodů. Záleží jen na tom, jak je karta zaregistrována do schématu prodejce a jak jsou transakce zpracovány v programu.

MÝTUS č. 11:

Když svou kartu Visa propojíte s Apple Pay, Apple vidí vše, co si kupujete.

SKUTEČNOST: Služba Apple Pay byla navržena tak, aby se v Applu neshromažďovaly žádné informace o transakcích, které by bylo možné spojit s konkrétní osobou. Apple si tak uchovává pouze anonymní údaje. Výpis plateb provedených prostřednictvím platebních karet spojených s Apple Pay se pro vyšší pohodlí uživatele objevuje v Passbooku; historie transakcí je ukládána pouze lokálně na konkrétním telefonu, nikoli na serverech společnosti Apple.

MÝTUS č. 12:

Pokud použiji telefon k platbě v zámoří, mobilní operátor mi naúčtuje extra poplatek.

SKUTEČNOST: S použitím karty Visa prostřednictvím platebních služeb jako Visa PayWave nejsou spojovány žádné poplatky. Nicméně abyste mohli přijímat zprávy a notifikace od Apple, vydavatele karty a dalších provozovatelů mobilních peněženek, je třeba mít aktivován datový tarif. Na základě vašeho datového tarifu a nabídky operátora Vám proto mohou být účtovány další poplatky za zprávy a data.

MÝTUS č. 12:

Mobilní platby / mobilní peněženku mohu používat, pouze když mám signál.

SKUTEČNOST: Jediné dvě podmínky pro provedení platby jsou nabitá baterie a telefon v „bdělém“ stavu. Jelikož token / ID přístroje je uloženo přímo v přístroji, zákazník k uskutečnění nákupu nepotřebuje aktivní datové spojení. 



Konec mýtů kolem mobilních plateb

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15670535360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více