Konkurence přitvrzuje. Sazby hypoték znovu míří dolů


06. 09. 2016  13:41          komentáře (0)

Snižování sazeb se závěrem prázdnin nekončí. Ba naopak. V srpnu snížily své nabídkové sazby 4 banky a v prvních zářijových měsících se přidaly další 2. Konkurence přitvrzuje a blížící se regulace ještě s kartami může pěkně zamíchat.  

Konkurence přitvrzuje. Sazby hypoték znovu míří dolů




Sazby opět klesají. V srpnu jako první snížila své nabídkové sazby Moneta Money Bank (fixace 3 a 5 let), následovala Sberbank se snížením cen hypoték s fixací na 5 – 10 let a v závěru měsíce nasměrovala sazby dolů také Oberbank a Raiffeisenbank, jejíž snížení se týká všech typů fixací a sazby u RB spadly o celé 2 desetiny procentního bodu. Jedinou bankou, která v tomto měsíci zvýšila sazby, i když nepatrně, je Expobank.

 

Výsledkem výše uvedených změn je pokles titulního indexu GOFI 70 měřící průměrnou nabídkovou sazbu nejčastěji poskytovaných hypoték (fixní sazba na 5 let, LTV do 70 %) o 3 setiny procentního bodu na 1,92 %. Jeho aktuální hodnota činí 1,92 %. Oproti loňskému roku je index aktuálně o 25 bazických bodů níže. Zlevnění vykazuje také index hypoték s LTV mezi 70 až 85 %. Index GOFI 85 meziměsíčně klesl o 3 setiny procentního bodu na 2,10 %. Loni touto dobou byl index o 22 bazických bodů výše (8/2016: 2,32 %). 

graff

 

V poslední měřené kategorii hypoték do 100 % LTV průměr nabídkových sazeb činí 3,15 %, což je oproti červenci o 2 setiny procentního bodu méně, ale obecně 100% hypotéky nyní vykazují spíše rostoucí trend a své minimum mají pravděpodobně za sebou. Tento typ hypoték je pod tlakem ČNB, která chce poskytování 100% hypoték omezit. Svého úrokového dna dosáhly 100% hypoték v letošním dubnu (3,10 %).

 

Po dlouhé době se posunul také index nabídkových sazeb hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Index GOFI 70 VAR díky snížení sazeb v Monetě a Raiffeisenbank klesl o1 setinu procentního bodu na 2,11 procenta.

 

Hypotéky se nabízí již od 1,29 % p.a.

Snižování sazeb se závěrem prázdnin nekončí. Ba naopak. V září začíná hlavní hypoteční sezóna a další banky přicházejí se zvýhodněním svých hypoték. Snížení fixních úrokových sazeb u všech produktů pro fixaci na 3 a více let avizovala k 1. 9. Wüstenrot hypoteční banka. Průlom a posunutí svých minimálních sazeb hlásí také UniCredit Bank, která nově nabízí hypotéky s 3,5,7 a 10 letou fixací s jednotnou sazbou od 1,29 % p.a. Podmínkou získání sazby i nadále zůstává excelentní bonita a především otevření běžného účtu, kreditní karty a sjednání úvěrového pojištění.

 

Otázkou nyní zůstává, jak budou reagovat 3 největší poskytovatelé hypoték v ČR - Hypoteční banka, Česká spořitelna a Komerční banka.  KB zatím na sazby „nesáhla“, nicméně v rámci nově odstartované kampaně nabízí zpracovaní hypotéky, odhad a mimořádné splátky zdarma. 

graf

„Vzhledem k vysoké poptávce a kolísajícím sazbám na mezibankovním trhu se velkým bankám do snižování sazeb nebude chtít. Na druhou stranu blížící se změny související s nabytím platnosti zákona o spotřebitelském úvěru, regulace 100% hypoték ze strany ČNB a zároveň akcelerace podzimního konkurenčního boje jsou faktory, které mohou dynamiku trhu v závěru roku výrazně urychlit,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. „Podle mého názoru půjdou sazby hypoték vlivem konkurenčního soupeření ještě trochu níž. Klienti bez záznamu v úvěrových registrech mají nyní po určitém vyjednávaní reálnou možnost získat hypotéku okolo 1,60 %, a to i na fixace na 7, 8 i 10 let, což je nabídka zcela neobvyklá. Ovšem pozor u hypoték s vyšším LTV, což je dnes už hranice 85 % a výše, zde dojde vlivem regulace ČNB ke zdražení, dodává Libor Ostatek. 

 

Akce míří na sazby i poplatky

Konečnou cenu financování samozřejmě neurčuje pouze úroková sazba. Důležité jsou i s hypotékou související poplatky. Podle našich statistik banky v prvních 7 měsících letošního roku 198 akčních nabídek, z nichž nadpoloviční podíl představovaly akce zaměřené na poplatky. V tuto chvíli je aktivních celkem 25 akčních nabídek, mezi kterými jsou nejfrekventovanější akce na poplatek za vyřízení úvěru, odhad a sleva na úrokové sazbě ve vazbě na objem sjednávané hypotéky. Dokazuje to, mimo jiné, že banky vnímají konkurenční prostor primárně přes akční nabídky, inovace jsou prakticky nulové a bojuje se převážné přes cenu. Pro získání kompletního srovnání nabídek jednotlivých bank včetně poplatků a zohlednění aktuálně běžících akčních nabídek využijte služeb specializovaných hypotečních makléřů s detailním přehledem o trhu.

g

 

 




Konkurence přitvrzuje. Sazby hypoték znovu míří dolů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15623005392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více