Konsolidace půjček je jako zbraň:
ve správných rukou pomůže, ve špatných přinese problémy


12. 10. 2012  12:31     ar     komentáře (3)

V poslední době se vlivem rostoucí zadluženosti začaly objevovat i produkty, které se na tuto Achillovu patu mnohých českých domácností soustředí. O tzv. „oddlužovacích společnostech“ a jejich skutečném přínosu, který je naprosto nulový, naopak, může vás spíše poškodit, jsme vás již informovali. Nyní z televize, rádia nebo novin vykukují inzeráty na tzv. konsolidaci půjček. Je to podobný šlendrián? Nikoliv, může vám pomoci a ulehčit život. Ale je dobré něco o tom vědět…





Co to vlastně je ona zmíněná konsolidace půjček? Za nepřístupným názvem se skrývá vcelku jednoduchá věc – sloučení několika úvěrů či půjček do jednoho balíku, který na svá bedra převezme poskytovatel produktu konsolidace půjček. Fór je v tom, že poskytovatel konsolidace vyrovná vaše dluhy vůči všem věřitelům, takže zbude jenom jeden dluh – ten, který máte vůči poskytovateli konsolidace. A nové parametry splácení pak dojednáváte s ním.

S ním si tak dohodnete nižší splátku, než jste v souhrnu spláceli všem předchozím věřitelům. Pokud jste měli například jeden dluh z kreditní karty a dva spotřební úvěry, na které jste měsíčně spláceli 7.000 Kč (např. 3.000 Kč + 2.000 Kč + 1.000 Kč), pointa konsolidace je v tom, že budete splácet jednu částku, kterou si s novým věřitelem dohodnete podle vašich možností (např. na 4.000 Kč za měsíc).

.

VYHRAJTE APPLE IPAD V NOVÉ SOUTĚŽI

.

S každým finančním produktem je nezbytné pracovat citlivě, a to samozřejmě platí i pro konsolidace půjček. Snížení splátek, kterým se mnozí dlužníci nechají uchlácholit, je však jen první fakt, který by vás měl zajímat. V případě konsolidovaných splátek jde u kalkulace výhodnosti hned o několik dalších věcí, proto byste se měli mít na pozoru a ptát se na následující otázky:

.

1)  O kolik se natáhne doba splatnosti nového konsolidovaného úvěru?

2)  Jak se změní úroková míra nového konsolidovaného úvěru oproti úrokovým sazbám předchozích dluhů?

3)  Jsou s novým úvěrem spojeny některé další poplatky?

.

Informace o všech těchto ukazatelích vám spolehlivě poskytne tzv. roční procentní sazba nákladů (RPSN), která zahrnuje celkové náklady na vlastnictví a splácení úvěrových produktů. To je důležité, neboť na rozdíl od často zvýrazněné úrokové sazby obsahuje také jednorázové a pravidelné poplatky, povinná pojištění a další náklady pro vaši peněženku.

Tím, že se sníží reálná výše splátek, zvýší se logicky doba, po kterou budete výši půjček spolu s příslušnými úroky vracet. Ve vašem zájmu by ovšem mělo být ohlídat si, aby výše roční procentní sazby nákladů nijak dramaticky nevzrostla.



Konsolidace půjček je jako zbraň: ve správných rukou pomůže, ve špatných přinese problémy

Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12573739008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více