Koruna k dolaru nejslabší za poslední rok


22. 11. 2021  20:51     Tomáš Volf     komentáře (0)

Koruna je vůči americkému dolaru po více jak roce zpátky nad hranicí 22,50 USDCZK a další její oslabování je pravděpodobné. I přes zvyšování sazeb ze strany ČNB, které by mělo koruně pomoci, se dál propadá. Američtí centrální bankéři sazby nezvedají, dolar však posiluje.

Koruna k dolaru nejslabší za poslední rok




6. listopadu 2020 se koruna proti dolaru pohybovala na 22,50 USDCZK. Následoval rok, kdy se domácí měna držela na silnějších úrovních, ale zpátky se na tuto hladinu dostala až v posledních dnech. Dnes dokonce otevírá obchodování na hranici 22,57 USDCZK.

ČNB zvedá sazby, aby zkrotila inflaci, což se zatím nedaří, takže se domácí ekonomika dostává do situace, že sazby rostou nejrychleji na světě, ale zároveň velmi dramaticky roste inflace, která navíc zrychluje své tempo. Ceny zboží na pultech obchodů tak letí raketově vzhůru. Samotné zvyšování sazeb je silný pro korunový faktor, takže by koruna měla posilovat, to se však neděje.

Na druhé straně Atlantiku je situace zcela jiná. Američtí centrální bankéři nechávají sazbu de facto na nule, navíc dál pumpují do ekonomiky stimulační balíčky. O inflaci hovoří jako o dočasné.

Klíčem je očekávání trhů. FED (centrální banka USA) už dříve avizovala, že na konci tohoto měsíce dojde se ke snížení obejmu finančních prostředků v podpůrném balíčku směřovaném na pomoc ekonomice. Ten se navíc bude snižovat tempem 15 mld. USD za měsíc. Po této akci dojde na sazby, které půjdou nahoru nejspíš v polovině roku 2022. Trhy s tímto scénářem počítají natolik jistě, že dochází k nákupu dolaru, který na to konto posiluje. A posiluje natolik výrazně, že to neguje zvedání sazeb na české koruně. Paradoxně tak dochází k tomu, že utahování měnových podmínek ze strany ČNB dokáže jen brzdit její oslabování proti dolaru. Dolar se navíc opírá o skvělé výsledky amerického trhu práce, který se prakticky vrátil na hodnoty z října 2020.

To se nejspíš nezmění ani v dalších měsících. Počítáme s tím, že koruna se bude i v budoucnu držet na slabších úrovních a nic na tom nezmění ani další zvedání sazeb ze strany ČNB.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Koruna k dolaru nejslabší za poslední rok

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12583742368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více