Koruna posiluje, za vším hledej dolar


17. 12. 2020  09:52     Tomáš Volf     komentáře (0)

Česká koruna se během včerejšího obchodování dostala z 26,30 EURCZK až pod 26,15 EURCZK. Po většinu minulého týdne se přitom držela více nad 26,30 EURCZK. CO stojí za takovým rychlým posílením domácí měny?

Koruna posiluje, za vším hledej dolar




Odpověď je v tuto chvíli jednoduchá. Americká centrální banka FED na svém včerejším zasedání rozšířil podporu americké ekonomiky pro boj s dopady C19 tím, že bude na blíže nespecifikované období nakupovat dluhopisy v objemu 120 mld. USD měsíčně. Takové množství dolarů, které se v neurčité budoucnosti zcela jistě dostane na trh, pochopitelně vyvolalo tlaky na výprodej dolaru. Ten se propadl až na 1,2235 EURUSD, kde byl naposledy v březnu 2018. 

Tato každoměsíční injekce bude americké ekonomice podávána do té doby, než se nezotaví inflace a nezaměstnanost. Americká ekonomika se potýká, ostatně jako všechny ekonomiky světa, snad kromě české, s nízkou mírou inflace vlivem malé aktivity. Výkyvově se dokonce dostává i do deflace, tedy do poklesu cen. Nízké sazby mají za úkol rozpohybovat ekonomiku a tím i inflaci. Nízké sazby znamenají levnější dolary např. na investice. V kontextu nízkých sazeb je také včerejší rozhodnutí FEDu o každoměsíční podpoře v objemu 120 mld. USD.   

Jelikož v Bidenově administrativě bude ministryní financí bývalá šéfka FEDu J. Yellen, která má na řešení krize stejný lék jako ten stávající J. Powell, tedy tisknutí nových dolarů, může tento tandem velmi dobře fungovat, ale USA to bude stát obrovské finanční prostředky.  

V nejbližších týdnech nás čeká zodpovězení mnohých otázek. Průběh a úspěšnost vakcinace v USA a v dalších zemích, dokončení brexitu a NEuzavření dohody mezi EU a Velkou Británií a v neposlední řadě start vlády J. Bidena a její fungování. Všechny tyto otazníky mohou být částečně zodpovězeny během ledna, ale prim bude hrát jednoznačně otázka proočkování populace. Pokud vše půjde hladce, může se americká inflace a nezaměstnanost dostat k běžným hodnotám již na přelomu 2021/2022, což je ovšem ten nejoptimističtější scénář. 

Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist


Citfin-Logo_2013_CMYK

Celý článek naleznete na www.citfin.cz  



Koruna posiluje, za vším hledej dolar

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12616507904

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více