Koruna vůči zlotému není daleko od historického maxima


19. 03. 2021  15:46     Tomáš Volf     komentáře (0)

Česká koruna se v posledních dnech dostává na více než devítiletá maxima vůči polskému zlotému. Ten klesá a dnes se pohybujeme na hranici 5,65 PLNCZK. Na této úrovni jsme byli naposledy začátkem listopadu 2011. Vůbec nesilnější byla koruna proti zlotému 23. září 2011, tehdy se zlotý dal pořídit za 5,51 PLNCZK.

Koruna vůči zlotému není daleko od historického maxima




Polský zlotý reaguje na opětovné zavedení tvrdého lockdownu po té, co se Poláci měsíc těšili z uvolněných podmínek. V únoru se nestačili ani nadechnout a v březnu přichází další zpřísnění. Posilující koruna není dobrou zprávou pro české exportéry. Ti za vyvezené zboží inkasují zloté, za které dostanou méně českých korun vlivem horšího kurzu.

Polsko tradičně patří mezi naše nejdůležitější obchodní partnery. V loňském roce mu náležela třetí příčka v objemu vývozu i dovozu. Export k našim severním sousedům loni činil téměř 277 mld. korun a import necelých 310,5 mld. korun. Oběma směry nejvíce putuje zboží spojené s automobilovým průmyslem, v případě vývozu do Polska stojí ještě za zmínku export telefonních zařízení.

Další posilování české koruny je s velkým otazníkem. Přestože v ČR očkování běží, jeho tempo je jedno z nejpomalejších. Tvrdý lockdown a nelichotivá čísla šíření C19 nebudí velkou důvěru trhů. ČNB navíc připouští zvýšení sazeb až ve druhé polovině roku, ale jen za předpokladu, že půjde vše dobře a inflační tlaky tomu budou odpovídat. Je dokonce možné, že česká koruna dokáže inflaci zkrotit sama a utažení měnových podmínek ze strany centrální banky přijde až v následujícím roce. To by posílení koruna ještě více oddálilo. 


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Koruna vůči zlotému není daleko od historického maxima

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16439065328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více