Která banka půjčí nejvýhodněji (Právo)


20. 05. 2009  09:41     Vladimír Čechlovský     komentáře (0)

I přes krizi mají lidé zájem o půjčky nadále velký. Jaké možnosti v současnosti nabízejí banky? Které z nich půjčí peníze nejvýhodněji? Zaměřili jsme se na neúčelové úvěry bank. Tedy takové, kdy klient získá hotovost a může peníze pohodlně použít na cokoli.





Za téměř půl roku od našeho posledního přehledu se ceny těchto půjček téměř nezměnily. Nadále tedy zůstaly vysoké. Jako nejvýhodnější stále vychází ČSOB Půjčka na cokoli. Například v bankách se pohybuje u půjčky 50 tisíc korun na tři roky roční procentní sazba nákladů (RPSN), která kromě úroků zohledňuje i všechny poplatky spojené s půjčkou, od 14,61 do 19,48 procenta. Například kdo si padesátitisícovou půjčku vezme v ČSOB, zaplatí za tři roky celkem 61 160 korun, tedy o 11 160 korun více, než si půjčil (RPSN 14,61 %). V nejdražší Komerční bance zaplatí ještě podstatně víc – 66 420 korun (RPSN 19,48). U půjček s delší splatností jsou rozdíly ještě výraznější. Například u půjčky 70 tisíc korun na 7 let klient v ČSOB celkem zaplatí 105 280 korun (RPSN 13,33 %), v České spořitelně pak 116 648 korun (RPSN 15,88 %). Kdo už tedy půjčku opravdu potřebuje, vyplatí se mu dobře vybírat. Není dobré se orientovat, a to ani v naší tabulce, podle výše měsíční splátky. Směrodatným ukazatelem výhodnosti je RPSN konkrétního úvěru. Každý klient může RPSN zjistit již na webové stránce banky, pokud použije její úvěrové kalkulačky. I banka je povinna RPSN sdělit.

Předčasné splacení zdarma výhodou

Výhodná je možnost předčasného splacení půjčky (zcela nebo zčásti) bez poplatků. Klient sice může být momentálně ve finanční nouzi, ale to se může třeba za půl roku změnit.
Předčasné splacení bez sankcí umožňují jen tři banky – UniCredit Bank, Komerční banka a mBank. Ostatní účtují 1 až 5 % z výše splácené částky. Komplikací pro klienta může být, když mu padne do oka půjčka v bance, u níž nemá běžné konto, a banka konto vyžaduje. Tak je tomu v ČSOB, GE Money Bank, Komerční bance a v mBank. U posledně jmenované banky je založení konta a jeho vedení bezplatné. Levnější variantou půjčení peněz mohou být účelové půjčky, které se poskytují bezhotovostně formou proplacení faktur. Například k nejvýhodnějším účelovým půjčkám na trhu patří ČSOB Půjčka na lepší bydlení. V bankách je ale celkově nabídka účelových úvěrů poměrně chudá nebo má některé omezující podmínky. Například v České spořitelně se účelový úvěr poskytuje až od 100 tisíc korun. Tomu, kdo potřebuje peníze jen krátkodobě, se vyplatí využít kontokorentní úvěr, to je možnosti jít do minusu na svém běžném účtu. Náklady na kontokorent jsou při kratším použití nižší než u neúčelové půjčky a na delší použití kontokorent není. Musí být totiž splacen do půl roku nebo do jednoho roku. Nevýhodou kontokorentu je i to, že má nižší úvěrový limit.   Celý článek najdete na: http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/169114-ktera-banka-pujci-nejvyhodneji.html


Která banka půjčí nejvýhodněji (Právo)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16451568704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více