Last minute Vánoce:
čtvrtina českých mužů shání dárky na Štědrý den


07. 12. 2017  09:52          komentáře (0)

Právě v těchto dnech vrcholí vánoční nákupy. Zatímco ženy jsou vzorné a každá čtvrtá už má dárky nakoupené od října, čtvrtina mužů je naopak hodlá řešit až na poslední chvíli. Nejoblíbenější dobou pro nákupy jsou listopad a prosinec. Každý druhý se při nakupování dárků řídí tím, že své blízké dobře zná a ví, co je potěší. 80 % Čechů shání štědrovečerní nadílku jak v kamenných prodejnách, tak v e-shopech. Zahraniční internetové obchody sice lákají na výhodné ceny, ale Češi je rozhodně nepreferují. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Last minute Vánoce: čtvrtina českých mužů shání dárky na Štědrý den




Kdy vyrážíme nakupovat dárky? Je to jako s každou povinností – rádi to odkládáme. Obchody tak Češi obchází, teprve když už se svátky skutečně blíží. Jen asi každý osmý pořizuje nadílku už v průběhu roku, naopak 64 % vytahuje peněženky teprve v průběhu listopadu a prosince. Větší lajdáci jsou v tomto směru muži, kteří se po dárcích poohlíží často až ve chvíli, kdy do svátků zbývá pár dní. „Protože nákupy dárků nechává spousta lidí na poslední chvíli, je v obchodech samozřejmě nabito. V těchto případech se přitom nedá spoléhat na online obchody, protože ty už od určitého data nemohou garantovat, že zboží do Vánoc doručí. Popřípadě si zákazníci až hodiny postojí na poště. Je proto lepší začít s nákupy včas,“ radí Roman Müller, analytik spotřebitelského financování společnosti Home Credit.

Pokud ale během roku Čechům něco padne do oka, rádi takový dárek koupí do zásoby, i když jsou Vánoce ještě daleko. Důležité pro ně je, že obdarovanému udělá radost. Roli ale hrají i aktuální slevy.

 

Dárek pro blízké? Vymyslíme sami, vždyť je dobře známe

Zná to bohužel asi každý – očekávání při rozbalování dárku jsou veliká, ovšem následuje zklamání. Abstinenti najdou pod stromečkem láhev whisky, žena dostane šaty v barvě, kterou odjakživa nesnáší, a děti nevěřícně koukají na darované školní učebnice. Takový přešlap nejenže stojí peníze, ale ještě může rozvířit negativní emoce. Dobrá volba je tedy základ, a není proto divu, že Češi se snaží vyzvídat, co jejich milí skutečně chtějí. Každá pátá žena se inspiruje dopisy pro Ježíška, muži zase preferují přímo se zeptat, co by si jejich blízcí přáli. „Nejvíce ale o našich vztazích vypovídá přece jen to, zda se spolehneme na to, že obdarovaného dobře známe, a trefíme se mu do vkusu. Nákupy takto řeší každý druhý, možná trochu překvapivě častěji muži než ženy. Ty se zase častěji spoléhají na různé tipy na dárky, které nachází v časopisech a na internetu,“ shrnuje Müller.

 

Vánoční dárky? Z levných zahraničních e-shopů dorazí třeba na Velikonoce

Online nákupy jsou pohodlné, umožňují vyhnout se tlačenici i šílenství u pokladen. Na druhou stranu ale nevyzkoušíme vůni parfému, měkkost trička nebo jak nám nářadí padne do ruky. Právě proto Češi při shánění dárků kombinují e-shopy s návštěvami kamenných prodejen, kde si mohou vše vyzkoušet či ohmatat. Dělá to tak 80 % respondentů. Pouze na internetové nákupy spoléháme v minimální míře.

U online transakcí jsme také opatrní. Přestože čínské i jiné zahraniční internetové obchody lákají na široký výběr a nízké ceny, kosmetiku, oblečení, hračky i elektroniku lidé pořizují hlavně v tuzemských e-shopech. „Pokud má někdo široké příbuzenstvo nebo hodně kamarádů, stávají se Vánoce velmi významnou položkou v rozpočtu. Mnoho lidí to řeší tím, že dárky nakupují přes zahraniční e-shopy. Především ty čínské nabízí zboží za velmi výhodné ceny,“ konstatuje Müller. Jenže takové nákupy skrývají větší míru rizika. Může se stát, že místo saka dorazí pyžamo nebo vánoční dárek sice najdeme ve správné podobě, jenže až těsně před Velikonocemi.

 



Last minute Vánoce: čtvrtina českých mužů shání dárky na Štědrý den

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15384758976

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2280
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7150
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,7985
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5415
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0250
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0700
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více