Lednový hypoteční rekord:
průměrná hypotéka nad 2 mil. Kč! Co nám to říká?


23. 02. 2016  15:06          komentáře (0)

Start do nového roku vyšel bankám a stavební spořitelnám na jedničku. Objem sjednaných hypoték dosáhl téměř 13 miliard korun. Stavební spořitelny přidaly 3,5 miliard, přičemž raketovým tempem vzrostla produkce Modré pyramidy. Jedna z varovných kontrolek signalizujících známky přehřívání trhu však začala v lednu povážlivě blikat. 

Lednový hypoteční rekord: průměrná hypotéka nad 2 mil. Kč! Co nám to říká?




Hypoteční banky v lednu poskytly 5912 hypoték, což je jen o 14 více než loni v lednu, ale celková hodnota sjednaných úvěrů vzrostla o více než 2 miliardy korun (+ 23 %)! Celkový objem poskytnutých hypoték vystoupal na 12,65 miliardy korun, což je nové lednové maximum a 13. měsíční rekord v řadě. Příčinou skokového nárůstu hodnoty sjednaných hypoték je prudký nárůst průměrné půjčené částky. Zatímco v předchozích letech si lidé v průměru půjčovali maximálně 1,7 milionu korun, letos podle dat serveru hypoindex.cz to bylo 2,14 milionu! O 226 000 více, než loni v prosinci, což byl dosavadní rekord. 

01

„Faktorů podílejících se na permanentním růstu průměrné výše hypotéky je hned několik. V první řadě jsou to podle mého názoru extrémně nízké úrokové sazby hypoték, které jednak umožňují dosáhnout klientům na vyšší částky úvěrů než v minulosti a zároveň velice dobrá dostupnost a cena hypoték s nejvyšším LTV*, takže klienti si ve větší míře než v minulosti půjčují na celou pořizovací cenu nemovitosti“, říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. 

„Ruku v roce s tím jde nárůst cen nemovitostí, převis poptávky nad nabídkou, takže lidé o ceně mnohem méně smlouvají a také rostoucí segment výstaveb a prodejů bytů v novostavbách (velmi mírná zima výstavbu nijak nezbrzdila), což opět průměrnou půjčenou částku zvyšuje,“ dodává Libor Ostatek.

 

100% hypotéky nejspíš podraží

Na potvrzení skutečnosti, že se nejedná o krátkodobý výkyv, si sice budeme muset počkat do následujícího měsíce, přesto první reakce zaznamenáváme už nyní. Česká národní banka (ČNB) už vloni v červnu vydala sadu doporučení a jedním z těchto doporučení byla hranice zastoupení tzv. 100% hypoték v celkové hypoteční produkci. V rámci vlastních kontrolních systémů, a aby předešly dalšímu zpřísnění regulatorního rámce, spustí banky podle našeho názoru samoregulační mechanismy a výsledkem bude zastavení poklesu cen 100% hypoték - což ostatně pozorujeme již nyní - a zpřísnění podmínek poskytování tohoto typu úvěrů. 

Tip: Aktuální přehled nabídkových sazeb včetně hypotečních úvěrů poskytovaných na 100 % zástavní hodnoty nemovitosti naleznete v Srovnávači sazeb hypoték na stránkách www.golemfinance.cz

02

Průměrné sazby padají ke 2 procentům

 

Průměrná úroková sazba v lednu sjednaných hypoték stagnovala na 2,06 %. Hodnota FINCENTRUM HYPOINDEXu zůstává již 2 měsíce pouhou setinu procentního bodu od prolomení dosavadního rekordního minima z května 2015. V únoru, nejpozději v březnu dojde podle našeho názoru k prolomení tohoto minima. Cena peněz na mezibankovním trhu klesá, což se pozitivně projevuje v cenách úvěrů. Hypotéky od začátku února snížila Hypoteční banka, Česká spořitelna, Wuestenrot hypoteční banka, GE Money Banka a své sazby částečně zkorigovala také Expobank. Zlevňují především hypotéky s nižším LTV a výsledem je aktuální pokles indexu nabídkových sazeb (GOFI) k hranici 2,10 %. Pád nabídkových sazeb se během 1-2 měsíců projeví v průměrné úrokové sazbě skutečně sjednaných hypoték a přinese i pokles hodnoty FINCENTRUM HYPOINDEXU, který by mohl již v březnu atakovat 2 procentní hranici.

 

Modrá pyramida roste pětinásobně

Úspěšný vstup do nového roku zaznamenaly i stavební spořitelny, které v součtu poskytly úvěry za 3,4 miliardy korun. V porovnání s loňským rokem objem sjednaných úvěrů vzrostl o 18 %. Největší část z celkové sumy sjednaných úvěrů si připsala Českomoravská stavební spořitelna (1,55 mld. Kč/ 46 % celkového objemu). O druhé místo pravidelně soupeřila Buřinka s Raiffeisen stavební spořitelnou. Letos je to jinak. Na druhém místě – navíc s velmi výrazným náskokem – figuruje Modrá pyramida s 0,72 mld. Kč a 21procentním tržním podílem. Modré pyramidy vzrostla v meziročním srovnání téměř pětinásobně, neboť loni ve stejném období poskytla úvěry za 0,15 mld. Kč. Na třetí příčce skončila Buřinka (0,48 mld. Kč/ 14 %) na čtvrté Raiffeisen stavební spořitelna (0,43 mld. Kč/ 13 %) a na páté Wüstenrot stavební spořitelna (0,19 mld. Kč/ 5,5 %).

03

 

Půjčí si lidé na bydlení dalších 200 miliard?   

 

Na účely bydlení banky a stavební spořitelny v lednu rozpůjčovaly přes 16 miliard korun. I v tomto ohledu se jedná o další rekordní výsledek a trh s úvěry na bydlení má letos nakročeno k podobným výsledkům jako loni. Jenže na trhu vidíme spoustu neznámých, které se primárně pojí s novou regulativou, a které budou mít s největší pravděpodobností negativní vliv na letošní výsledky.

 

V našich expertních odhadech obchodních výsledků vždy pracujeme se dvěma scénáři – konzervativním a optimistickém. Letošní výsledek zatím odhadujeme někde uprostřed, což by indikovalo objem úvěrů ze stavebního spoření zhruba 50 miliard korun a hodnotu hypoték okolo 190 miliard korun. Tento náš odhad, který jako jediný na trhu započítává také hypotéky tzv. nereporotujících bank (mBank, Fio banky, Oberbank a WSPK), však budeme v průběhu roku ještě zpřesňovat. 

 

04

*LTV (loan to value ratio) – poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší poskytnutého úvěru

 

 

 

 

 

 

 



Lednový hypoteční rekord: průměrná hypotéka nad 2 mil. Kč! Co nám to říká?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12590337664

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více