Léto hypotékám nepřeje. Sazby stagnují, zájem klesá


27. 08. 2018  08:25          komentáře (0)

Hypotéky v půlce letošního roku nabraly druhý dech. Vypadá to ale, že jim rychle zase došel. V červenci o hypoteční úvěry nebyl valný zájem. Oproti červnu bylo v sedmém měsíci letošního roku uzavřeno o více jak 2000 smluv o hypotečním úvěru méně. V červenci si přišlo do bank sjednat hypotéku 7 016 klientů.

Léto hypotékám nepřeje. Sazby stagnují, zájem klesá




Úroková sazba v prvním prázdninovém měsíci stagnovala, respektive mírně vzrostla na 2,5 procenta. Na stejné úrovni je v úroková sazba v podstatě od března letošního roku. 

„Všechny významné banky během července držely své sazby na předchozích úrovních ve snaze využít poslední měsíce před platností doporučení ČNB zpřísňujících testování bonity klientů k navýšení svého úvěrového portfolia,” říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Stejně jako počty v červenci klesly i objemy. A ne o málo. V meziměsíčním srovnání objemy klesly skoro o čtyři miliardy korun na 15,386 miliard korun. Letos v červenci je o hypotéky nejmenší zájem od ledna 2016, kdy i přes velmi nízké sazby (2,064 procenta) bylo sjednáno jen 5 912 hypotečních úvěrů.

„Červencový pokles počtu úvěrů proti průměru předchozích měsíců, který je dán zejména faktorem dovolených, nebyl ve srovnání s posledními roky až tak silný. Informace o horší dostupnosti úvěrů od října, jakož i očekávání, že banky budou muset dříve či později reagovat na zvýšení základních sazeb ČNB, jsou dostatečnou motivací řešení úvěru neodkládat,” dodává Josef Rajdl.

 

Loni byl zájem o hypotéky nižší, ale objemy vyšší

Meziročně zájem o hypoteční úvěry klesl, ale jen o 200 uzavřených hypoték. Objemy jsou teď naopak vyšší, a to o 808 milionů korun. Prázdninové měsíce jsou vždy spolu se začátkem roku slabší, alespoň co se týče hypotečních úvěrů. Lidé mají jiné starosti, všichni jsou na dovolené a hypoteční úvěry budou řešit až v září. Ceny nemovitostí jsou stále vysoké, takže není divu, že průměrná hypotéka stále roste. V červenci se vyšplhala na 2 193 045 korun.



Léto hypotékám nepřeje. Sazby stagnují, zájem klesá

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16374322000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více