Letos už banky a stavební spořitelny na bydlení rozpůjčovaly 70 mld. Kč


23. 06. 2014  18:24     TZ     komentáře (0)

Banky v průběhu května půjčily svým klientům prostřednictvím hypotečních úvěrů 13,4 miliardy korun, přičemž průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték činila 2,81 %, jak vyplývá z aktuálních statistik serveru hypoindex.cz*. V součtu od začátku roku již suma sjednaných úvěrů na bydlení překračuje 70 miliard korun. 

Letos už banky a stavební spořitelny na bydlení rozpůjčovaly 70 mld. Kč




Tuzemské banky během května uzavřely 8103 hypotečních smluv v celkovém objemu 13,4 miliardy korun. V meziměsíčním srovnání tento výsledek znamená nárůst objemu o 1,5 miliardy korun (m/m + 13 %), nicméně v porovnání se stejným obdobím loňského roku je aktuálně dosažený výsledek znatelně slabší. Loni v průběhu května totiž banky prostřednictvím hypoték rozpůjčovaly 16,1 mld. Kč*.

Ačkoli v meziročním srovnání je tentokrát objem hypoték nižší, z dlouhodobého pohledu stále platí, že poptávka po hypotékách je v tomto roce vysoko nad průměrem. Více půjčily banky svým klientům pouze loni a v předkrizovém roce 2007. V součtu od začátku potom suma sjednaných hypoték činí 55,6 mld. Kč, což je 3. nejvyšší částka v historii.

Mírně snižujeme odhad podílu refinancování

Nadprůměrné sumy sjednaných hypoték jsou podle našeho názoru důsledkem ekonomického oživení a rekordně nízkých úrokových sazeb. Roste poptávka po novém či lepším bydlení a v porovnání s loňským rokem evidujeme nepatrný pokles refinancování dříve sjednaných úvěrů. Po prvním čtvrtletí a s přihlédnutím k struktuře sjednaných hypoték našimi hypotečními makléři jsme mírně upravili náš odhad podílu refinancování na 30 %. Po přepočtu to znamená, že ze zmíněných 13,4 miliard zhruba 4 miliardy jsou hypotéky poskytnuté za účelem splacení dříve poskytnutých úvěrů a přibližně 9,5 miliardy jsou hypotéky na nové bydlení

Objem hypoték golem

 

Sazby na novém rekordu

V květnu došlo k dalšímu poklesu úrokových sazeb. Tento pokles nejprve indikoval náš index průměrných nabídkových úrokových sazeb (GOF 70), který mezi březnem a květnem klesl z 2,93 % na 2,80 %. A stejný posun následně zaznamenal i ukazatel HYPOINDEX, který vyjadřuje průměrnou úrokovou sazbu všech - v květnu poskytnutých - hypoték. Jeho hodnota meziměsíčně klesla z 2,88 % na 2,81 %. Jak v případě GOFI indexu, tak HYPOINDEXu se jedná o nejnižší dosaženou hodnotu od roku 2003, odkdy je index sestavován.

V červnu, jak už ostatně naznačuje náš index GOFI, dojde podle našeho názoru k dalšímu poklesu úrokových indexů. Řada bank přistoupila k dalšímu snížení úrokových sazeb, přičemž například Česká spořitelna v tuto chvíli nabízí hypotéky s akční a navíc garantovanou úrokovou sazbou 2,59 % resp. 2,39 %. Kromě České spořitelny změnu ve výši sazeb evidujeme také u UniCredit Bank, LBBW Bank, mBank a Oberbank.

Stavební spoření jede po dvou kolejích

Celková suma v květnu sjednaných úvěrů ze stavebního spoření činí podle nejnovějších statistik 3,34 miliardy korun, čímž stavební spořitelny zopakovaly výsledek předchozího měsíce. Ovšem v meziročním srovnání uvedené 3,3 mld. Kč znamenají pokles objemu sjednaných úvěrů o celou pětinu a v porovnání s rokem 2007 dokonce o 40 %.

Z pohledu tržního podílu největší část z celkové sumy poskytnutých úvěrů připadá na Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) – 1,8 mld. Kč (54 % celkové produkce), za kterou následuje Raiffeisen stavební spořitelna 0,64 mld. Kč (19 %) a Stavební spořitelna České spořitelny 0,50 mld. Kč (15 %). Skupinu spořitelen uzavírá Modrá pyramida s 0,33 mld. Kč (10% podíl) a Wüstenrot stavební spořitelna s 58 miliony korun a 2procentním tržním podílem.

Stávající situace na trhu stavebního spoření je výsledkem rekordně nízkých úrokových sazeb hypoték, kterým stavební spořitelny jen těžko mohou konkurovat. Stavební spoření však má v systému financování bydlení své nezastupitelné místo a v okamžiku nárůstu úrokových sazeb hypoték se opět dočkáme oživení i v tomto sektoru. Stavební spoření v tuto chvíli vyhledávají klienti především s cílem zhodnocení volných prostředků. Počet nových smluv za uplynulých pět měsíců meziročně vzrostl o více než 100 000. Celkem jich spořitelny uzavřely 321 000, loni to bylo 213 000.

Trh financování bydlení

Společně hypoteční banky a stavební spořitelny za uplynulých 5 měsíců sjednaly úvěry na bydlení v celkové hodnotě 71 miliard korun. Vzhledem k meziročně slabšímu květnovému výsledku a oslabené poptávce po úvěrech ze stavebního spoření zaostává v tuto chvíli trh za loňskými objemy o 4,6 miliardy korun (y/y – 6 %). Loni touto dobou suma sjednaných úvěrů dosahovala 75,6 mld. Kč. Navzdory určitému zvolnění tempa jsou letošní výsledky 3. nejvyšší v historii.

V návaznosti na nedávno publikovanou analýzu trhu, která hodnotila vývoj v uplynulých 4 měsících, upravujeme náš odhad obchodních výsledků pro letošní rok. V našem prvotním odhadu zveřejněném v letošním lednu jsme předpokládali, že banky letos poskytnou hypotéky v hodnotě okolo 150 miliard korun. Aktuálně vidíme situaci tak, že objem poskytnutých hypoték očekáváme mezi hodnotami 150 až 156 miliard Kč, přičemž v tomto čísle jsou zahrnuty také úvěry bank nereportujících své výsledky serveru hypoindex.cz ani Ministerstvu pro místní rozvoj*. Tržní podíl těchto bank očekáváme zhruba kolem 5,5 % tzn. 8,5 mld. Kč. V porovnání s lednovým odhadem jsme upravili také náš výhled pro stavební spořitelny. Celkový objem sjednaných úvěrů očekáváme aktuálně kolem 40 mld. Kč, odhad 43 miliardy korun se nám v kontextu aktuálních výsledků jeví jako hodně optimistický.

*Pozn. ve statistikách nejsou započteny hypotéky mBank, Oberbank, WSPK, Fio banky, které svoje výsledky nezveřejňují

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR)



Letos už banky a stavební spořitelny na bydlení rozpůjčovaly 70 mld. Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12502995312

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více