Lidé chtějí bydlet lépe. Namísto nákupu nemovitostí rekonstruují


04. 04. 2013  14:04     TZ     komentáře (0)

I když Češi v současné krizi šetří, rádi se pouštějí do rekonstrukcí svých domů nebo bytů. Necelá čtvrtina lidí totiž v posledním roce provedla aspoň dílčí rekonstrukci svého obydlí. Po zdařilé rekonstrukci přichází další krok, vybavení bytu – 61 % lidí v minulém roce si koupilo elektroniku nebo bílou techniku do bytu.

Lidé chtějí bydlet lépe. Namísto nákupu nemovitostí rekonstruují




Nové bydlení je pro řadu lidí v současné době nedostupné. Vysoké ceny bytů, které i přes krizi výrazně neklesly, změnily chování Čechů – nové byty nekupují, ale rekonstruují ty současné. Za poslední rok do rekonstrukce svého bydlení investovalo 23 % lidí oslovených v průzkumu pro Home Credit z února tohoto roku. Nejde vždy jen o rozsáhle rekonstrukce, kdy se přestavuje celý byt. Lidé často investují do bydlení postupně, po malých etapách, jen výjimečně se rozhodnou zrekonstruovat celý dům nebo byt najednou formou „velkého třesku“. Zpravidla bývá jednou z prvních etap výměna oken nebo oprava bytového jádra, případně nová kuchyně. „Takové rekonstrukce se pohybují svou cenou v řádu desítek tisíc korun, mnohdy přesáhnou i hranici sto tisíc. Cena jednoho nového okna se pohybuje od pěti tisíc výše, kvalitní vchodové dveře mohou stát i dvojnásobek, “ říká Michal Kozub z Home Creditu k cenám rekonstrukcí nemovitostí.

 

Ne každý však může takovou rekonstrukci ihned hradit z vlastních úspor, a tak více než třetina lidí, kteří rekonstruovali, financovala rekonstrukci nějakou formou úvěru. „Využít úvěr pro rekonstrukci bytu je rozhodně jednou z nejvhodnějších forem, na co úvěr použít. Opravený byt nebo dům má dlouhou životnost, a člověk hlavně zhodnocuje vlastní majetek. Investovat peníze do vlastní nemovitosti – ať už bytu, nebo domu, se v současnosti vyplatí. Na straně spotřebitele je i krize stavebnictví, kdy si firmy nemohou příliš diktovat cenu,“ hodnotí takové rozhodnutí Kozub. V oblasti rekonstrukcí jsou nejaktivnější lidé ve středním věku, mezi 30 a 44 lety. Ti mají již částečně našetřeno, protože pracují už delší dobu. Tyto úspory pak často kombinují s úvěrem, aby mohli financovat celou rekonstrukci. Nejaktivnější jsou v tomto lidé z menších měst a vesnic (28 % z dotázaných), kteří investují hlavně do svých domů, kde bydlí s celou rodinou.

 

Druhou nejvýznamnější oblastí, do které lidé v poslední době investovali, bylo podle průzkumu Home Creditu vybavení nábytkem. Za poslední rok si koupilo nové vybavení domácnosti 35 % lidí, necelá jedna pětina z nich ho financovala formou úvěru. Oblíbenou formou placení jsou v tomto směru kreditní karty, které mají mezi svými partnery velké obchodní domy s nábytkem. Proto při placení lidé mohou dostat jednorázově slevy i několik procent. Nejaktivnější byli hlavně lidé mladé generace do třiceti let. Novým nábytkem vybavilo v posledním roce své domácnosti 43 % z nich. Často jsou to mladí, kteří poprvé opouštějí své domovy u rodičů, osamostatňují se, a proto potřebují vybavit svůj nový byt, i když třeba jen podnájem.

 

Většina lidí za poslední rok investovala aspoň jednou do nákupu elektroniky. Ta je typickým spotřebním zbožím, které lidé kupují pravidelně, a proto nepřekvapí, že do takového nákupu se pustilo 61 % dotázaných. Věcí, které lidé nakupovali, je obrovské spektrum. Od bílé techniky, přes elektroniku a výpočetní techniku. „Dnes je běžné, že lidé po dvou či třech letech vyměňují své mobilní telefony za novější, stylovější. Inovace a zlepšení přicházejí každý měsíc a ženou kupředu prodeje elektroniky. Před několika lety si jen málokdo dovedl představit, že budeme mobilem nonstop připojení k internetu, nebo že televize budou mít tloušťku jen pár centimetrů. Touha mnoha lidí vlastnit nejnovější technologické novinky, je překvapivě velká,“ dodává Kozub.

Také elektroniku jsou lidé ochotní financovat úvěrem. Až 22 % dotázaných využilo pro její nákup nějakou formu úvěru včetně kreditních karet, přes které při nákupech dosáhnou na výrazné slevy u partnerských prodejců.

 

Financovali jste něco z následujícího seznamu? Pokud ano, bylo to formou úvěru?

 

Nákup

Úvěrem

 

ANO

NE

ANO

NE

Rekonstrukce domu/bytu

23 %

77 %

37 %

63 %

Zařízení bytu

35 %

65 %

19 %

81 %

Nákup elektroniky

61 %

39 %

22 %

78 %

 

 

 

*Průzkum provedla společnost STEM/MARK na reprezentativním vzoru populace 18 – 65 let metodou online šetření na panelu dotazovaných. Celkový počet oslovených byl 1003.



Lidé chtějí bydlet lépe. Namísto nákupu nemovitostí rekonstruují

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15194007920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více