Lidé hodlají letos na dárcích šetřit - každý sedmý adolescent si přeje peníze


31. 10. 2012  11:27     Barbora Minksová     komentáře (0)

Více než polovina lidí hodlá utratit letos za vánoční dárky maximálně pět tisíc korun. Zhruba třetina obyvatel je ochotná investovat do svých blízkých od pěti do deseti tisíc korun. Každý desátý plánuje výdaje od 10 do 20 tisíc korun a přibližně každý dvacátý obdaruje své okolí dárky v celkové hodnotě převyšující 20 tisíc korun. Za jídlo a vánoční výzdobu hodlají Češi utratit nejčastěji okolo třech tisíc korun. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.





Lidé hodlají letos na vánočních dárcích pro své blízké oproti minulému roku šetřit. Ve srovnání s útratami za dárky v loňském roce, které lidé uvedli, plánuje letos méně z nich investovat do dárků více než osm tisíc korun (o 9,2 procenta) a počet lidí, kteří nakoupí dárky za více než 20 tisíc korun, má podle průzkumu letos klesnout na polovinu. Navíc se zvýšil počet lidí, kteří hodlají za dárky utratit maximálně dva tisíce korun (o 5,8 procenta).
 
Podle průzkumu Cetelem tvoří dárky pro děti od 30 do 70 procent celkových nákladů na dárky. Čím starší děti jsou, tím vyšší je část financí určených na jejich obdarování, což je dáno zejména tím, jak se liší přání a potřeby dětí během jejich vývoje. Zatímco děti do pěti let touží podle rodičů nejčastěji po hračce, u dětí od šesti do deseti let vítězí už mobilní telefony a zhruba každé desáté dítě v tomto věku si letos přeje počítač či notebook. U školáků ve věku od 11 do 14 let už nehraje mobilní telefon prim a jeho prvenství nahrazuje počítač či notebook, jež si přeje zhruba každé třetí dítě. Děti v tomto věku začínají mít podle rodičů zájem o fotoaparáty a 13 procent z nich si přeje oblečení. Mladiství ve věku od 15 do 17 let včetně mají přání již značně diverzifikovaná. Nejčastěji žádají oblečení (21,4 procent), mobilní telefony, fotoaparáty a každý sedmý adolescent (14,3 procenta) by letos rád dostal od rodičů peníze.
 

Peníze dávají častěji starší lidé

 
Peníze jako dárek pro své blízké dávají přitom nejčastěji lidé nad šedesát let věku (18,2 procenta), což může souviset s tím, že pro řadu starších osob, a zejména důchodců, je pohodlnější věnovat finanční hotovost, než chodit po obchodech a vymýšlet vhodný dárek. Důvodem může být také obava z koupě nevhodného dárku daná například generačními rozdíly. Naopak nepříliš ochotní dávat finanční hotovost jako dárek jsou podle průzkumu lidé do 30 let (4,3 procenta).
  
Nejčastěji lidé hodlají obdarovat zhruba pět osob (32,5 procenta). Přibližně každý pátý bude kupovat dárky pro šest až sedm svých blízkých. Více než deseti lidem udělá dárkem radost osm procent respondentů.
 
M ezi nejčastější dárky bude tradičně patřit oblečení, peníze a kosmetika. Z průzkumu Cetelem vyplynulo, že oblíbeným dárkem, který dávají ženy i muži mužům jsou kutilské potřeby a naopak oblíbeným dárkem, který dostávají ženy jak od mužů, tak od žen, jsou parfémy. Muži přitom nakupují dárky častěji na poslední chvíli (56,9 oproti 38,9 procenta v případě žen).
 
 

Živý stromeček kupuje pravidelně polovina lidí

 
K Vánocům patří i vánoční stromeček, alespoň pro 96 procent respondentů. Čtyři procenta oslovených totiž uvedla, že žádný stromeček během Vánoc nemívají. Živý stromeček kupuje každoročně 48 procent lidí, 37,2 procenta pak každoročně zdobí umělý a 10,8 procenta lidí má některý rok umělý stromek, některý živý. Nejčastěji lidé pořizují smrček (41 procent), který je populární zejména u mladších. Starší lidé preferují před smrčkem borovice. Co se týče nákladů na pořízení živého stromku, téměř polovina lidí (46,8 procenta) plánuje výdaje do 400 korun, výdaje do 800 korun uvedlo 38 procent respondentů, až 1200 korun utratí za stromek zhruba každý desátý (10,8 procenta). Více než 1200 korun je ochotno investovat do živého stromku 4,4 procenta lidí.
 
 

Každý desátý člověk hodlá letos financovat Vánoce úvěrem

 
Na financování letošních Vánoc si hodlá vzít úvěr zhruba každý desátý člověk. Častěji si přitom budou brát úvěry muži než ženy (12,6 oproti 7,6 procenta). Téměř 30 procent respondentů přiznalo, že v minulosti již Vánoce zcela či zčásti úvěrem financovalo – například osobní půjčkou, revolvingovým úvěrem či prostřednictvím splátkového prodeje. Vzít si úvěr za účelem pořízení vánočních dárků, vánoční výzdoby či potravin považuje přitom za rozumné téměř každý čtvrtý oslovený (22,9 procenta). Devadesát procent z nich však v průzkumu Cetelem uvedlo, že je to rozumné jen v případě, když úvěr splatí do příštích Vánoc.


Lidé hodlají letos na dárcích šetřit - každý sedmý adolescent si přeje peníze

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16439513584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více