Lidé malé daňové úniky tolerují. Elektronickou evidenci tržeb ale chtějí


08. 07. 2016  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (1)

KOMENTÁŘ: Poslední průzkum věnující se toleranci Čechů k daňovým únikům přinesl zajímavá zjištění. Elektronická evidence tržeb je žádané opatření, které si lidi přejí. Dle tohoto průzkumu naší občane tolerují únikdy či optimalizaci u malých poplatníků. U těch velkých jsou zásadně proti. ČTĚTE DÁLE!

Lidé malé daňové úniky tolerují. Elektronickou evidenci tržeb ale chtějí




To co Češi prominou jednomu, neodpustí druhému. Alespoň tak by se dal interpretovat výsledek průzkumu, který mapoval názory občanů na problém daňových úniků. Lidé tak vyjádřili ve své velké části pro daňovou optimalizaci či daňové úniky malých živnostníků či podnikatelů. Důvodem je snad i skutečnost, že nějakou skutečnost s úpravou daňového základu či daně, má velká část občanů.

Naopak neodpustitelné jsou velké daňové úniky, velkých společností. To už by Češi rozhodně netolerovali. 

Výsledek průzkumu ale také jasně dokumentuje závažnost jednotlivých typů tohoto deliktu. Jednoznačně největším problémem našeho daňového systému jsou optimalizace, umělé náklady, přeshraniční poskytování služeb za nereálné ceny v rámci jednoho podniku či na sobě závislých podniků apod. Jako problém tyto postupy, které mají velký vliv na snižování odvodu daní velkými společnostmi, vnímá ministerstvo financí i daňové úřady. A právě na tyto případy se budou nově mnohem více zaměřovat kontroly daňových úřadů. To samé platí i o postihování podvodů s DPH, které jsou rovněž doménou velkých společností, nebo alespoň rozsáhlých struktur takovýchto společností a jejich vlastníků.

Tvrdý postup vůči velkým společnostem, mezi které nepochybně patří i mnohé banky, které si různými finančními operacemi snižují své daňové základy a celkové odvody, má vyrovnat zatím dosud prioritně sledovaný postih či kontrolu malých a středně velkých podnikatelů a živnostníků v podobě elektronické evidence tržeb.

Tedy zatímco elektronická evidence tržeb má pokrýt daňové úniky a neplacení daní těch malých, zostřené kontroly a dohled má postihovat právě ty velké daňové úniky a obcházení daňové povinnosti. Otázkou je, jak efektivní tyto kontroly budou. Proti zdánlivému, spolehlivému systému EET, který bude jen těžké obcházet, není snaha o větší kontroly nijak měřitelná, ani předvídatelná.

Faktem také je, že zatímco zavedením EET se počítá s maximálním dodatečným výběrem cca 20 miliard korun. Odhady daňových úniků jen na DPH se odhadují ročně na více než 80 miliard korun. Další desítky miliard pak představují nedoplatky na spotřebních daních a daních z příjmu právnických osob. Jedná se tak o nesrovnatelně větší úniky, které jsou doménou výlučně velkých a středně velkých firemních společností.

Doufejme tedy, že ministerstvo financí přijde co nejdříve s nějakým koncepčním řešením typu EET i pro velké společnosti, v souvislosti s omezením velkých daňových úniků a nedoplatků.

CELÝ SPECIÁL O ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB NALEZNETE ZDE!



Lidé malé daňové úniky tolerují. Elektronickou evidenci tržeb ale chtějí

Co to je za nesmysl?
Osobně se mě EET netýkají, přesto si myslím že jde o šikanování a zvýhodňování velkých firem. Neznám...
Diskutovat (1)