Lidé nejsou roboti. Odškodné za pracovní úraz má být vyšší


19. 02. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ústavní soud zrušil rozhodnutí odvolacího Krajského soudu v Praze, který rozhodl o výrazném snížení odškodnění zaměstnankyně, která utrpěla pracovní úraz. O pracovních úrazech se nemá rozhodovat podle tabulek a bodů, ale podle skutečného a reálného poškození člověka. ČTĚTE DÁLE!

Lidé nejsou roboti. Odškodné za pracovní úraz má být vyšší




Stěžovatelka dostala od Okresního soudu přiznáno odškodnění v částce více než 400 000 korun. Po odvolání zaměstnavatele pak odvolací Krajský soud snížil toto odškodnění na méně než polovinu, tedy na 160 000 korun. Stěžovatelka podala proti rozhodnutí ústavní stížnost. Ústavní soud pak rozsudek odvolacího soudu zrušil a vrátil mu věc k novému rozhodnutí.

POROVNEJTE SI NABÍDKU ÚRAZOVÉHO POJIŠTĚNÍ V PRÁCI!

Odvolací soud totiž svůj verdikt o výši odškodnění postavil na bodovém ohodnocení, dle tabulek. Vyčíslil tak nárok na odškodnění jako pětinásobek daného bodového ohodnocení úrazu. Snížení odškodného však krajský soud řádně nevysvětlil a vůbec neuvedl, čím se při úpravě částky odškodnění řídil. Ústavní soud konstatoval, že soud měl své rozhodnutí lépe vysvětlit a také, že neměl rozhodovat, dle podzákonného předpisu s bodovým ohodnocením, ale již dle ustanovení občanského zákoníku, který určuje individuální stanovení odškodného v závislosti na prokázaných problémech a zátěžích, které pracovní úraz danému člověku způsobil. 

Závěr rozhodnutí ústavního soudu pak je konstatování, že člověk není robot a jakékoliv poškození zdraví či úraz nemůže být hodnocen dle tabulek a bodů, ale na základě konkrétních prokázaných okolností každého individuálního případu. Rozhodnutí ústavního soudu je tak velmi logické a především lidské. Je vidět, že i v rozhodnutí soudu nemusí dominovat pouhý strohý výklad právních předpisů a právních pouček, ale může zde dominovat i lidský přístup a přirozený náhled na právo.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT NEJLEVNĚJI PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Lidé nejsou roboti. Odškodné za pracovní úraz má být vyšší

Diskutovat (0)