Lidé používají v zahraničí kartu čím dál více. Nebojí se.


29. 06. 2017  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Na rozdíl od minulosti používají Češi v zahraničí karty čím dál více. Zvyšuje se navíc i částka, kterou lidé kartou v zahraničí za služby a ubytování uhradí. Se zajímavým průzkumem přišla ČSOB. ČTĚTE DÁLE!

Lidé používají v zahraničí kartu čím dál více. Nebojí se.




V roce 2016 utratili klienti ve třech středomořských zemích prostřednictvím karet v průměru 8 820 korun. Nejvíce přitom loni v letních měsících utráceli v Itálii, průměrně šlo o 10 900 korun, ve Španělsku byla průměrná útrata na jednu kartu 9 200 a v Chorvatsku 6 200 korun.

„Z analýzy dále vyplývá, že 35 % výdajů přes platební kartu jde na ubytování, 25 % na dopravu a 20 % na stravování,“ konstatuje Jan Zahradníček.

Lidé se tak už nebojí jako v minulosti platit na místě v zahraničí kartou, nebo kartou vybírat ze zahraničního bankomatu. Svou roli zde hraje jednak fakt, že Češi stále více preferují dovolené v Evropě, kde není problém s počtem platebních terminálů, bankomatů, ani bezpečností transakcí, a dále informování klientů bank o poplatcích a nákladech transakcí a bezpečnosti.

Lidé tak upřednostňují komfort a bezpečnost, před snahou za každou cenu ušetřit. Důkazem je i fakt, že už celá čtvrtina tuzemských turistů nemění hotovost pro svůj pobyt v zahraničí, ale své výdaje platí výhradně kartou, nebo hotovostí vybranou ze zahraničních bankomatů.

„Nejvíce přitom klienti vybírají hotovost v Chorvatsku, konkrétně 29 % ze všech uskutečněných transakcí představovaly výběry peněz. V Itálii takto vybíralo hotovost 20 % lidí, ve Španělsku pak 17 %," uzavírá Jan Zahradníček.

Je zřejmé, že lidé nechtějí riskovat desetitisícové částky v hotovosti ve svých peněženkách a tedy ztrátu těchto prostředků. V případě platby kartou, nebo výběru potřebné částky ze zahraničního bankomatu, nemusí řešit směnu prostředků u směnáren, nebo bank, a neriskují krádež hotovosti a starosti s jejím bezpečným umístěním. Ztráta karty totiž pro odpovědného člověka žádnou ztrátu či škodu nepřináší, protože prostor pro její zneužití je minimální a navíc může klient bezprostředně po ztrátě kartu zablokovat.



Lidé používají v zahraničí kartu čím dál více. Nebojí se.

a
Ahoj, jmenuji se Clinton Barkley a slyšel jsem o této prázdné kartě ATM a nikdy jsem jí nevěnoval po...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15582967232

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více