Lidé reklamují výběry z bankomatu, které provedl příbuzný


17. 01. 2011  10:56     Eva Řimnáčová     komentáře (0)

Lidé si své kreditní karty nechrání. Nosí PIN napsaný na kartě v peněžence, kartu nechávají bez dozoru nebo s ní platí na rizikových serverech. Úvěrová společnost Home Credit, která kreditní karty vydává, loni odhalila 39 případů zneužití, což je o 11 více než v roce 2009. Jejich celková hodnota byla bezmála 300 tisíc korun. Nejčastěji se prokázalo, že kartu použil někdo z rodiny.





„Klienti nejčastěji reklamují výběry z bankomatu, loni to bylo 30 případů. Ve všech byl ale zadán správný PIN, proto jsme stížnosti zamítli. Je povinností každého majitele karty nosit PIN odděleně a nikomu ho neříkat,“ upozorňuje Aleš Nejezchleb, vedoucí kartového centra Home Creditu. Lidé nosí často PIN zasunutý přímo v pouzdru karty a pokud jim někdo sebere peněženku, jsou pro něj peníze z karty snadnou kořistí. „Stále častěji se setkáváme s případy, kdy klient protestuje, že kartu nepoužil. Posléze se však ukáže, že si kartu půjčil někdo z rodiny,“ doplňuje Nejezchleb.   Skimming, neboli zkopírování údajů z magnetického proužku a následné padělání karty, odhalil Home Credit v roce 2010 dvakrát. Podvodníci byli úspěšní pouze v případě klienta, který předložil kartu jako zástavu v hotelu. Tam ji pravděpodobně někdo naskimmoval a padělkem zaplatil ve Spojených státech. Protože klient neporušil podmínky pro užívání karty a nemohl zneužití zabránit, škodu mu Home Credit uhradil.   Pro sledování podezřelých transakcí Home Credit využívá speciální program Fraud monitoring. Ten se vyplatil u druhého případu pokusu o skimming. Karta okopírovaná v pražském bankomatu o pár hodin později peníze v Austrálii nevydala. „Přišlo nám podezřelé, že by se majitelka stačila tak rychle přesunout. Snažili jsme se ji zastihnout na telefonu, který ale nebrala. Z bezpečnostních důvodů jsme přece jen kartu zablokovali,“ uvádí Kateřina Bednářová z kartového centra Home Creditu. O pár měsíců později policie skutečně dostihla muže, u kterého našla velké množství čísel kreditních karet, mezi nimiž byla i karta této klientky.    Z více než třinácti tisíc plateb kartou na internetu se klienti ohradili proti třem. V prvním případě přiznal vinu majitel internetového obchodu, který peníze klientovi vrátil. Další reklamace šla na vrub Home Creditu, protože klient platil kartou na zabezpečeném serveru a u třetí klientky se zjistilo, že kartou uhradil 1200 korun syn.   Program Fraud monitoring preventivně sleduje veškeré platby, které mohou být rizikové. Jde například o internetové sázení, casina nebo některé zahraniční transakce. Loni takto Home Credit získat přes 26 tisíc upozornění na podezřelou transakci.Přesto doporučujeme používat tyto zásady:   1.     Nikomu neříkejte PIN Vaší karty, ani příbuzným, 2.     Údaje o kartě neposílejte nikomu emailem, ani je nediktujte do telefonu 3.     Kartu nikomu nepůjčujte 4.     Pokud kartou platíte v obchodě nebo restauraci, mějte ji neustále na očích 5.     Nenoste opsaný PIN kód v peněžence nebo kabelce společně s kartou 6.     Kartou plaťte jen na důvěryhodných internetových serverech zabezpečených 3D Secure 7.     Při zadávání PIN kódu v bankomatu nebo u pokladny zakryjte číselník tělem i rukou 8.     Pokud kartu ztratíte, okamžitě ji zablokujte, tato služba je zdarma


Lidé reklamují výběry z bankomatu, které provedl příbuzný

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12490688048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více