Lidé se zadlužili před Vánocemi a pokračují v tom i v lednu


26. 01. 2016  12:53          komentáře (0)

Lidé se vydali na Vánoce z peněz a nedostatek finančních prostředků teď budou řešit půjčkou. Češi se přestávají půjček bát a vrací se do doby před krizí. To ukázal bleskový lednový průzkum mezi Čechy. 

Lidé se zadlužili před Vánocemi a pokračují v tom i v lednu




České domácnosti se každoročně v období Vánoc zadlužují více než kdykoli jindy v průběhu celého roku. Důvody jsou prosté - nákup vánočních dárků, nedostatek financí na běžný provoz vlivem vyšších výdajů, povánoční výprodeje. Každý třetí Čech přiznal, že si na Vánoce půjčil od některé z finančních společností. „Jen v prosinci si u nás požádalo o půjčku o 15 % více lidí než ve stejném období v roce 2014,” říká Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel Fair Credit. 

Na otázku, jak vyjdou lidé se svými příjmy po novém roce, odpovědělo 67 % dotázaných, že budou nuceni si vzít půjčku. Z toho 47 % to bude řešit přes svoji banku, 36 % přes nebankovní společnost, 10 % lidí to bude řešit rychlou půjčkou a 5 % se obrátí na svého známého. Tyto závěry vyplývají z celorepublikového průzkumu pro společnost Fair Credit, který proběhl v průběhu ledna a kterého se zúčastnilo přes 1 020 respondentů z České republiky. 

“Vypadá to, že se vracíme do doby před krizí, ale je potřeba, aby si domácnosti půjčovaly jen na nezbytně nutné věci a nereagovali na inzeráty vylepené na lampách a autobusových zastávkách,” doplňuje T. Konvička. 

Novela zákona nově omezí i úvěrové společnosti, které budou muset více prověřovat žadatele. “Lidem, kteří nejsou schopni ufinancovat své závazky, již nyní nepůjčujeme a již delší dobu máme zpřísněná pravidla, abychom vyhověli podmínkám nové normy,” říká T. Konvička. 



Lidé se zadlužili před Vánocemi a pokračují v tom i v lednu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16182264080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více