Lidé si nevytváří rezervy na horší časy, zjistil průzkum


03. 12. 2015  00:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

FINANČNÍ GRAMOTNOST: Rozsáhlí průzkum České spořitelny mapující stav finanční gramotnosti Čechů odhalil mimo jiné také skutečnost, že Češi si nevytváří dostatečné rezervy na horší časy. Polovina Čechů tak má rezervy jen maximálně do tří měsíců. ČTĚTE DÁLE!

Lidé si nevytváří rezervy na horší časy, zjistil průzkum




Lidé v Čechách si rádi a často stěžují. Ve chvíli, kdyby však mohli, nešetří na horší časy. Rezervy tak vytváří lidé v tuzemsku pouze minimální a spíše nedostačující. Dle nejrůznějších průzkumů a publikací by naspořené rezervy měly ideálně postačovat na pokrytí všech nutných výdajů v případě ztráty zaměstnání či dalších příjmů minimálně na šest měsíců. 

Této hranice však dosahuje jen velmi malá menšina Čechů. Největší podíl Čechů má přitom rezervy pouze na úhradu životních nákladů maximálně na tři měsíce a méně. Podíl těchto lidí činil v roce 2015 48 procent,  zatímco ještě v roce 2012 to bylo méně - 40 procent. Naopak se snížil počet lidí, kteří mají finanční rezervy pokrývající více než tři měsíce výdajů domácnosti. 

FG rezervy

Zatímco v roce 1912 činil podíl těchto lidí 60 procent, v roce 2015 se povážlivě snížil na pouhých 52 procenta. Z uvedeného grafu lze vyčíst, že počet lidí s vyšší rezervou se snížil a naopak se zvýšil podíl lidí s rezervou na pouhé tři měsíce výdajů domácnosti. Podíl lidí s rezervou na více než šest měsíců je přitom minimální.

Tyto nelichotivé výsledky svědčí o tom, že se věnujeme aktuální spotřebě před zvyšováním rezerv. Zvyšování rezerv by mělo přitom být především plánované. Každý rok bychom přitom měli své rezervy zvyšovat, vždy alespoň o jeden či dva měsíce. Čím vyšší rezervy, tím větší jistota v případě nenadálé životní události, která nás může připravit o většinu či všechny dosavadní příjmy.

FG spoření

 DALŠÍ INFORMACE O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI A VZDĚLÁVÁNÍ NALEZNETE ZDE!

 

 



Lidé si nevytváří rezervy na horší časy, zjistil průzkum

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15724947376

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více