Lidi zbavili lidi vysokých úroků u půjčky a ještě zatočili s poplatky


27. 10. 2015  00:08     Jitka Esserová     komentáře (0)

Je to ohraná písnička. Potřebujete peníze, máte účet u jedné banky a nejjednodušší je rovnou si u ní i půjčit. I když víte, že podmínky nejsou právě nejvýhodnější. A moc nezjišťujete, jak je to jinde, protože jste možná trochu pohodlní a intuice vám našeptává, že jinde je to nakonec stejné nebo ještě horší, než to bylo původně. 

Lidi zbavili lidi vysokých úroků u půjčky a ještě zatočili s poplatky




Občas se ale vyplatí překonat svoji pohodlnost i překřičet intuici a rozhlédnout se jinde. Dokonce úplně jinde než v bankách.

Kde refinancovat

Před časem jsme psali o peer to peer platformách, kde si lidé půjčují peníze mezi sebou bez asistence bankovních i nebankovních institucí (celý článek si můžete přečíst tady). Ukázalo se, že lidé je využívají často k refinancování stávajích půjček a že se díky nim zbavují i nevýhodných poplatků. Jak?

U banky jsem měl úvěr ze stavebního spoření a vlastně jsem ho nepotřeboval refinancovat kvůli nevýhodnému úroku, ten jsem měl u banky celkem nízký, ale vždycky, když jsem se podíval na poplatky za vedení, šly na mě mdloby. Celý úvěr se mi prodražoval tím, že jsem měl malou splátku, splácel jsem 1650 korun,“ říká Radek Úlehla, který se nevýhodných poplatků zbavil díky peer to peer platformě Zonky. „Úvěr jsem splácel už čtyři a půl roku a když jsem ho refinancoval na Zonky, ušetřil jsem jen na poplatcíh 11 tisíc korun. Zonky mě prostě zaujal, řekl jsem si, že ho vyzkouším a ono to zafungovalo skvěle,“ vypočítává Úlehla.

Půjčka na půjčku

Jiný případ je Gabriela Šťastná, penzistka z Ústeckého kraje, ta si na Zonky půjčila, aby refinancovala dosavadní půjčky u jedné ze středních bank. Nespoléhat se na banku se jí vyplatilo dokonce i v případě, že půjčky měla téměř před splacením. Pro banku byla Gabriela Šťastná riziková skupina – vysokými úroky ji „trestali“ za nízký důchod. Liknavost v konsolidaci půjček u banky zase dohnala Šťastnou k další půjčce – tentokrát u nebankovní úvěrové instituce. „Od ní bych si nikdy nepůjčovala, ale moje vlastní banka mi z nějakého důvodu odkládala konsolidaci vlastních půjček. Pokus u jedné z nových bank byl také na dlouhé lokte. Napřed zavedení účtu - dobře, pak při mém nízkém důchodu minimálně 3 měsíce příjmu jako OSVČ - dobře. Po 4 měsících obnovení žádosti konsolidace chce ode mne banka 6 měsíců. Takže abych nebyla v prodlení se současnými splátkami, byla jsem nucena si půjčit od oné nebankovní úvěrové společnosti s vysokým úrokem. Splácela jsem s odřenýma ušima, nemám ve zvyku komukoli dlužit a nesplácet,“ říká Šťastná. Její příběh je ukázkou toho, jak pro množství půjček člověk může zabřednout do dalších a dalších půjček. A taky je ukázkou toho, jak se vyplatí hledat jiné možnosti než bankovní a nebankovní půjčky.

Zonky funguje jen on-line, marketingové náklady osekali na minimum a spoléhají se hlavně na osobní doporučení stávajících klientů, takže si mohou dovolit nabízet nižší úroky. „Chceme, aby měl Zonky i sociální rozměr. Nejen, že máme nižší úroky než banky. Přichází k nám spousta lidí, kterým už nepůjčí žádná banka. Jsou to lidi, kteří doslova zahučeli v mikropůjčkách. Ani my už jim půjčit nemůžeme, ale snažíme se poskytnout jim alespoň poradenství, jak se z toho šíleného bludného kruhu zase dostat,“ říká zakladatelka služby Lucie Tvarůžková.

Celou sekci půjček mezi lidmi zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/pujcujte-si-mezi-sebou



Lidi zbavili lidi vysokých úroků u půjčky a ještě zatočili s poplatky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12628867904

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více