Limit pro bezhotovostní platby má klesnout na 270 000 korun


10. 11. 2014  07:55     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Ministerstvo financí ukazuje, že to s bojem proti podvodům a daňovým únikům myslí skutečně vážně. Po změnách v oblasti daní příjmů, spotřebních daní a DPH tak přichází na řadu i omezení hotovostních plateb.

Limit pro bezhotovostní platby má klesnout na 270 000 korun




Limit pro bezhotovostní platby se snižuje z 350 000 korun v současnosti na 270 000 korun od příštího roku. Limit se navíc bude vztahovat i závazky vzniklé v budoucnu, jako třeba u darovacích smluv apod.

Omezení hotovostních plateb má přispět k lepší kontrole a transparentnosti platebního styku. Právě pod položkou úhrad v hotovosti, které se nikde neregistrují a neevidují vzniká velký počet podvodů či protiprávního jednání. Pod různými fiktivními obchody, kde úhrady probíhají v hotovosti se také velmi často perou špinavé peníze a legalizují se prostředky z trestné činnosti.

Snížení limitu pro bezhotovostní platby sice výše uvedeným negativním skutečnostem nezabrání, ale může je výrazně omezit. Postupné snižování bezhotovostního styku přesunuje velkou část bezhotovostních plateb na bankovní účty. Snížení limitu navíc přichází v době, kdy je problém živnostníků a podnikatelů do velké míry vyřešen. Právě podnikatelé a živnostníci odkazovali na fakt, že snížení limitu pro bezhotovostní platby může zhoršit vymahatelnost jejich pohledávek. Pokud totiž nemohou zajistit úhradu za své práce přímo na místě a v hotovosti, nemusí být následně jejich pohledávka a faktura uhrazeny. V současné době však probíhá testovací provoz mobilních platebních termínálů, které již některé banky začaly poskytovat klientům a které tento problém do velké míry řeší.

Podnikatel totiž prostřednictvím platebního termínálu ihned po realizaci práce uskuteční převod platnou z karty a nemusí se tak obávat, že by jeho pohledávka nebyla v budoucnu uhrazena. Faktem také je, že většina částek za provedené práce v žádném případě nepřekročí částku 270 000 korun. Tato částka spíše odpovídá rozsáhlejším pracím ve stavebnictví, než drobným remeslnickým pracem či opravám.

Z našeho pohledu je snížení limitu pro hotovostní platby pozitivní. Hotovost by se měla používat v běžném drobném obchodním styku, nikoliv pro platby za náročnější práce, nebo v rámci různých půjček, darovací smluv apod. Jakákoliv vyšší platba by měla být řádně evidována a měla by být prokazatelná a to tím, že projde přes bankovní účty. Ano, mohou být lidé či organizace, kterým přibude práce či starosti, ale průhledná ekonomika, kde se nebude dařit nejrůznějším machinacím stojí za nějaké ty starosti pro každého z nás. Výsledek za to určitě bude stát.

HLASOVAT PRO SVÉHO FAVORITA MŮŽETE ZDE!

RPSN maskot



Limit pro bezhotovostní platby má klesnout na 270 000 korun

tak jake platby se to teda snizuji
Jsem sam, nebo se v clanku taky nevyznate v tom ktere platby se snizuji a ktere jsou ty problematick...
Diskutovat (1)