Luboš, 72 let - Odmítli se o něj postarat děti. Domohl se výživného


22. 10. 2015  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Luboš je kouzelný dědeček. Takového dědečka by si jistě mnoho dětí vysnilo. Tento dědeček chodící o holi však nemá doslova co jíst. A to přesto, že jeho tři děti žijí velmi spokojeným životem a jsou v dobré finanční situaci. Dědeček se musel s dětmi soudit, aby se o něj alespoň částečně jeho děti postarali.

Luboš, 72 let - Odmítli se o něj postarat děti. Domohl se výživného




Luboš je cukrovkář, i když samostatný. Žije sám v pronajaté garsonce v Brně. Za pronájem a související náklady uhradí přes 5 tisíc korun. Za proužky a další potřeby cukrovkáře uhradí 1 tisíc korun a za další léky, které musí pravidelně brát, zaplatí 900 korun měsíčně. Celkově tak měsíčně platí na nutné výdaje spojené s bydlením a zdravím 6900 korun. Jeho důchod přitom činí 8 500 korun měsíčně. Měsíčně tak Lubošovi zůstane na jídlo, ošacení, a další nezbytné výdaje částka pouhých 1600 korun. Když se objeví mimořádný výdaj, jako například nutná oprava ledničky v ceně 800 korun, nezbývá Lubošovi doslova ani na jídlo, nebo hygienické potřeby.

Jeho tři děti přitom vystudovaly střední a dvě i vysokou školu. Jejich příjem činí od 19 do 35 tisíc korun. Děti už mají přitom odrostlé. S Lubošem se stýkají jen na Vánoce. Dárky, které pak Lubošovi darují, a které mají hodnotu několik stovek korun, považují za splnění své povinnosti se o Luboše postarat. Ve chvíli, kdy je Luboš požádal o pomoc, se s ním děti rozešly. Prý mají sami málo, a splácí půjčky a on přece jako děda nic nepotřebuje. Vysmály se mu. Luboše by nikdy nenapadlo se s dětmi soudit. Navedl ho k tomu až jeho vnuk, který jediný za Lubošem pravidelně chodí a pomáhá mu. Vnuk zařídil Lubošovi poradu s právníkem, kterého našli na serveru www.ProfiPravnik.cz a ten poradil panu Lubošovi okamžitě konat.

Jménem pana Luboše byla sepsána a odeslána výzva dětem Luboše, aby poskytly panu Lubošovi výživné a reálně se o něj začaly starat a zajímat. Jedno z dětí Luboše na základě dopisu kontaktovalo Luboše a nabídlo mu konkrétní pomoc. Ostatní dvě děti se neozvaly a na dopis vůbec nereagovaly. Právník tak připravil žalobu s návrhem na určení výživného na rodiče ve finanční tísni. Je přitom zřejmé, že Luboš si svou chudobu nezavinil sám. Naopak byl tak štědrý, že svým dětem ještě v době svého života daroval v podílu svůj rodinný dům a sám se přestěhoval do garsonky, kde musí hradit nájemné, což ho také dodatečně zatížilo.

Soud vzal v úvahu, že děti Luboše jsou ve velmi dobré sociální situaci, využívají Lubošovo rodinný dům a dosud se odmítaly o Luboše postarat a poskytnout mu nezbytnou podporu. Stanovil tak oběma dětem výživné, každému z nich 1500 korun. Luboš tak získal díky soudnímu rozhodnutí od dvou dětí celkem 3000 korun. Třetí dítě mu platí léky a prostředky k léčení cukrovky v celkové výši 1900 korun.

Díky aktivitě svého vnuka, který ho motivoval, aby věc řešil, se Luboš konečně dočkal důstojného stáří. Jeho sociální situace se zlepšila o téměř pět tisíc korun. Dvě z dětí se přitom i nadále s Lubošem nijak nestýkají. Syn, který mu hradí léky, k němu však našel cestu, spolu s vnoučaty. Luboš je tak mnohem šťastnější, než tomu bylo dříve.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ A POUČNÉ KAUZY A PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Luboš, 72 let - Odmítli se o něj postarat děti. Domohl se výživného

Diskutovat (0)