Majiteli Komerční banky výrazně klesl zisk (HN)


06. 08. 2008  10:12     Sylvie Schwinke     komentáře (0)

Francouzské bance Société Générale, která v Česku vlastní KB, klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 63 procent na 644 milionů eur.





Francouzské bance Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku, klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 63 procent na 644 milionů eur (zhruba 15,4 miliardy korun). To vše kvůli ztrátám v divizi podnikového a investičního bankovnictví, která utrpěla odpisy po aféře z počátku letošního roku. Loni ve druhém čtvrtletí banka vykázala čistý zisk 1,74 miliardy eur.

Société Générale, která je druhou největší francouzskou bankou, však tyto ztráty částečně kompenzovala vyššími zisky v mezinárodní divizi drobného bankovnictví a v divizi spotřebních úvěrů. Banka si také pomohla navýšením příjmu o 262 milionů eur díky prodeji svého podílu v ománské bance Muscat. Podle většiny analytiků, kteří v průměru předpovídali pokles zisku banky na 518 milionů eur, jsou letošní výsledky ještě relativně dobré. "Vzhledem k podmínkám jde o uspokojivý výkon," cituje agentura Reuters Christopha Bossmanna z německé banky West LB.

Banka doplácí na skandál

Société Générale se stále snaží vzpamatovat z aféry, která je považována za největší svého druhu. Banka se dostala do finančních problémů kvůli svému makléři Jérômu Kervielovi, který po měsíce prováděl nepovolené transakce a zároveň je po celou dobu dokázal skrývat. Kvůli tomu banka ztratila téměř pět miliard eur a byla nucena navýšit kapitál o 5,5 miliardy eur, aby tyto ztráty vyrovnala.

Policie obvinila Kerviela ze zneužití důvěry, padělání dokumentů a nelegálního přístupu do počítačové sítě. Policie nyní také vyšetřuje bývalého Kervielova asistenta Thomase Mougarda kvůli spoluúčasti na bankovním podvodu. Podle Bossmanna si nicméně francouzská banka vede překvapivě dobře ve srovnání s ostatními světovými bankami, které zasáhla finanční krize.

Zisk britské HSBC Holdings, která je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě, klesl ve druhém čtvrtletí meziročně o 29 procent na 7,7 miliardy dolarů. Vře to i na americkém trhu. Investiční banka Merrill Lynch ve druhém čtvrtletí kvůli odpisům prodělala 4,89 miliardy dolarů. Pro tuto banku to byla již čtvrtá ztráta za sebou. Ani největší americké bance Citigroup se nedaří. Ta ve druhém čtvrtletí vykázala ztrátu 2,5 miliardy dolarů.

Krizi už pociťují i Japonci

Finanční krize dolehla i na japonskou banku Mitsubishi UFJ Financial Group. Ta včera oznámila, že se její zisk ve 2. čtvrtletí propadl o 66 procent na 51,2 miliardy jenů (zhruba 7,3 miliardy korun).



Majiteli Komerční banky výrazně klesl zisk (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12538313600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více