Makléři čekají letos stagnaci či mírný pokles cen pojistek


19. 01. 2012  07:54     ČTK     komentáře (1)

Pojišťovací makléři očekávají v letošním roce stagnaci či mírný pokles cen v majetkovém pojištění. Velké tuzemské pojišťovny nepředpokládají plošné zdražení pojistek, nicméně připomínají, že rok 2011 byl ve světě bohatý na katastrofy. To podle nich vedlo ke zvýšení cen zajištění (pojištění pojišťoven), které se může projevit ve vyšších cenách některých pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovacími makléři a pojišťovnami.





"V roce 2012 očekáváme u cen pojištění stagnaci či mírný pokles zhruba do pěti procent," řekla ČTK předsedkyně Asociace českých pojišťovacích makléřů Jiřina Nepalová. Tlak na ceny pojistného je podle ní dán vysoce konkurenčním prostředím, jaké vládne na českém pojistném trhu. "Podle našeho názoru by ke zvýšení sazeb došlo jen v případě nějaké rozsáhlé plošné katastrofy, jako tomu bylo například po povodních roku 2002," dodala.

Ceny pojištění odhaduje jako stabilní nebo klesající také ředitel makléřské společnosti Renomia Pavel Nepala. Nicméně pojišťovny budou podle něj pečlivěji sledovat úpis a kvalitu rizika, vývoj svých nákladu, řešení škod, aby tento rok dobře zvládly. Rok 2011 byl druhý nejnákladnější v historii světového pojišťovnictví, ale domácí pojišťovací trh měl štěstí, že při stabilních nebo klesajících sazbách nedošlo k mnoha velkým škodám, podotkl.

.

Česká pojišťovna letos žádné plošné zdražení sazeb majetkového pojištění neplánuje, uvedl Jan Marek z tiskového oddělení ČP. Loňský rok byl v porovnání s tím předchozím pro ČR především z hlediska kalamit mnohem příznivější. To už se ale nedá říci o světovém měřítku. ČP stejně jako všichni pojistitelé na celém světě čelí v důsledku živelních katastrof posledních let tlaku ze strany zajistitelů, což se odráží nejen v tlaku na cenu pojištění, ale také na úpravy produktů tak, aby reflektovaly nynější situaci, dodal.

Vzhledem k rekordním živelním škodám, které loni zaznamenaly světové pojišťovny a zajišťovny, byla jednání o zajistných cenách zejména u katastrofických rizik velmi složitá, uvedl člen představenstva Kooperativy Jiří Sýkora. Díky absenci významných katastrofických událostí v roce 2011 není v ČR zvýšení cen zajištění tak dramatické jako v jiných zemích. "Nicméně i v ČR se v průběhu letošního roku velmi pravděpodobně toto zvýšení projeví, speciálně u některých rizik v majetkovém pojištění. Plošné zvýšení cen pojistného v majetkovém pojištění ale neočekáváme," poznamenal.

Pojišťovny ve světě vyplatily za škody způsobené přírodními katastrofami v loňském roce rekordních 105 miliard USD (2,1 bilionu Kč), vyplývá ze zprávy zveřejněné největší světovou zajišťovnou Munich Re. Přispěly k tomu hlavně zemětřesení v Japonsku a na Novém Zélandu. Předchozí rekord byl z roku 2005, kdy v USA řádil hurikán Katrina, a činil 101 miliardy USD.



Makléři čekají letos stagnaci či mírný pokles cen pojistek

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16252473824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více