Malé a střední podniky chtějí více obchodovat mezinárodně


09. 02. 2011  18:11     Petr Plocek     komentáře (0)

Zatímco rozvíjející se trhy sebevědomě rostou, význam vyspělých ekonomik lehce upadá. „Malé a středně velké podniky ve všech regionech světa chtějí rozšířit své mezinárodní aktivity a expandovat. Podnikatelská důvěra zůstává i nadále velmi silná na rozvíjejících se trzích,“ říká Tomáš Nymburský z HSBC a dodává, že podle posledního mezinárodního šetření, které banka provedla, chce až 40 procent malých a středně velkých podniků (SME) nově intenzivně rozvíjet své zahraniční aktivity. Kromě toho téměř polovina SME, které v současné době již mezinárodní aktivity realizují, je do roku 2013 chtějí významně navýšit.





Důvěra v rozvíjející se trhy roste stálým tempem, zatímco globální index důvěry klesá. „Čtvrtina malých a středně velkých podniků ve vyspělých ekonomikách si myslí, že se tempo růstu v rámci jejich místních ekonomik sníží během nadcházejících šesti měsíců, zatímco 43 procent společností podnikajících na rozvíjejících se trzích předpokládá pravý opak,“ komentuje rozdílná očekávání Tomáš Nymburský, ředitel exportních finančních služeb HSBC plc – pobočka Praha a dodává, že celosvětově chce 44 procent podniků patřících do této skupiny zvýšit své investice na rozvíjejících se trzích. „Nicméně pro segment SME je stále ještě nejdůležitější domácí trh a ekonomika. Svědčí o tom i fakt, že přes polovinu těchto subjektů chce zachovat domácí investice ve stávající míře,“ vysvětluje Nymburský.   Naprostá většina malých a středně velkých podniků se chystá buď přijmout nové zaměstnance, nebo alespoň zachovat stávající místa. „Rozšiřovat pracovní místa chystá asi 30 procent a zachovat minimálně stávající kapacitu 67 procent podniků označovaných jako malé a střední,“ říká Tomáš Nymburský z HSBC. Pouze nepatrný počet, dle jeho slov asi 3 procenta, chystá propouštění. „Malé a středně velké podniky tvoří velmi důležitou součást každé ekonomiky a jejich společný význam pro celé hospodářství je velmi významný,“ uzavírá Nymburský. V České republice malé a střední podniky zaměstnávají 62,2 % všech ekonomicky aktivních osob a z celkového počtu podniků tvoří 99,8 %. Z celé jedné třetiny se podílejí na tvorbě HDP. Podle dříve zveřejněného průzkumu u příležitosti zahájení programu HSBC Grant pro podporu zahraničního obchodu uvažuje o vývoz mimo EU pouze asi 12 procent malých českých exportérů. Pod pojmem rozvíjející se trhy lze vnímat Čínu, Indii, země Latinské Ameriky, ale i Vietnam či Kazachstán.


Malé a střední podniky chtějí více obchodovat mezinárodně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16500522544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více