Máme tu opět zimní čas. Zkontrolujte si hodinky


25. 10. 2015  08:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Je 25. října 2015 a opět po více než půl roce začíná platit zimní čas. Můžeme se tak těšit na delší večery a postupující atmosféru zimy a Vánoc. Víte jak to bylo s letním a zimním časem v minulosti? ČTĚTE DÁLE!

Máme tu opět zimní čas. Zkontrolujte si hodinky




Mnozí lidé si na pravidelnou změnu letního a zimního času stěžují, mnohým lidem prý způsobuje zdravotní problémy, faktem je, že střídání letního a zimního času je realitou a funguje v celém našem prostoru. Důvodům k zavedení letního času bylo v minulosti mnoho. V současné době ale už praktické opodstatnění nemá. Udržuje se tak ze zvyku a také proto, že ho stále udržují i okolní země.

Letní čas jako první zavedlo Švédsko v roce 1916, které pak nálsedovaly Německo a Rakousko - Uhersko v době první světové války. U nás se však v tu dobu letní čas moc neujal a po vzniku Československé republiky v roce 1918, jejíž výročí si i na našich stránkách připomeneme za několik dní, byl zrušen.

Opětovně zaveden byl letní čas v době druhé světové války, po vzoru Německa. Po skončení války v roce 1945 se však i v osvobozeném Československu uplatňoval letní čas i nadále a to až do roku 1949. V tento rok byl na dlouhou dobu zrušen. Až do roku 1979 tak lidé v socialistickém Československu ručičky hodin nepřetáčeli a řídili se pouze a jenom tím pravým - zimním časem.

Jak bylo naznačeno výše, byl znovu zaveden letní čas v roce 1979. S menšími změnami ohledně termínů přetáčení ručiček platí v podstatě do současné doby. A ještě nějakou dobu zřejmě platit také bude. Zatím jsme totiž nezaznemenali žádnou podstatnou mezinárodní aktivitu, která by měla vést ke zrušení letního času. Zrušení letního času v rámci pouze jedné země je přitom značně problematické. Jak by se vám líbilo, kdyby u nás bylo dnes stále 9 hodin, zatímco u našich sousedů, v Německu nebo na Slovensku 8? Přetáčet hodinky při cestě za nákupy či výlet by se určitě nikomu nechtělo.

 



Máme tu opět zimní čas. Zkontrolujte si hodinky

Diskutovat (0)