MasterCard u soudu s Evropskou komisí


11. 07. 2011  10:56     Anna Šámalová     komentáře (0)

Tribunál Evropské unie projednal odvolání společnosti MasterCard proti rozhodnutí Evropské komise z roku 2007 o přeshraničních mezibankovních spotřebitelských poplatcích v rámci EHP.





V tomto případě je v sázce budoucí směřování evropských plateb – zda budou spotřebitelé a podniky mít více nebo naopak méně možností, jak uskutečňovat platby, a zda metody plateb v EU zůstanou na světové úrovni,” prohlásil prezident společnosti MasterCard Europe Javier Perez. „Ptáme se, proč se Komise snaží spravit něco, co není rozbité. Trh se vyvíjí rychle a způsobem, který nikdo, ani regulátoři, nedokáže dost dobře předpovídat. Obáváme se, že vládní zásah ohrozí kontinuitu vývoje plateb v EU a že evropští spotřebitelé a obchodníci nakonec přijdou o pohodlnější, bezpečnější a vyspělejší platební možnosti, které spotřebitelům usnadňují život a maloobchodníkům zvyšují zisky.“   Javier Perez poukázal na skutečnost, že od roku 2000, kdy se Komise začala mezibankovními poplatky zabývat, se v platebním odvětví mnohé změnilo. Sílící konkurence a nástup nových technologií, například bezkontaktních, mobilních a elektronických plateb, které podporují obchodníci, banky, telekomunikační společnosti a noví aktéři na trhu, ale i společnost MasterCard, vyvolávají velký technický pokrok, nárůst elektronických platebních transakcí a akceptaci různých druhů plateb v celé Evropě. „Pokrok vítáme a v tomto rychle se měnícím prostředí si konkurujeme více než kdy dříve,“ řekl Javier Perez.   „Skutečnou výhodou otevřeného platebního systému, jakým je například systém MasterCard, je to, že se do něj dostává více konkurence. Globální síť MasterCard umožňuje tisícům bank poskytovat pokročilé platební služby stamilionům spotřebitelů a milionům obchodníků na celém světě. Mezibankovní poplatky jsou nejtransparentnějším a nejefektivnějším prostředkem k dosažení žádoucí rovnováhy mezi všemi účastníky v systému. A o to při dnešním jednání – a v celém případu – jde především.“   „Jsme rádi, že jsme mohli soudu přednést své stanovisko, a těšíme se na vyřešení našeho sporu. Zaměřujeme se na vytváření vyspělého, funkčního interního trhu plateb v Evropě s cílem naplnit potenciál SEPA z hlediska spotřebitelů i firem v celé oblasti. Naším hlavním cílem zůstává nahradit platby v hotovosti elektronickými platbami, které přinesou prospěch evropským spotřebitelům, maloobchodníkům, vládám i společnosti jako celku.


MasterCard u soudu s Evropskou komisí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15632685744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více