MasterIndex:
26 % Čechů si myslí, že se jejich finanční situace v příštím roce zlepší


14. 12. 2011  14:04     Anna Suchá     komentáře (0)

Společnost MasterCard realizovala v červnu letošního roku výzkumné šetření s názvem MasterIndex. Z výsledků tohoto průzkumu vyplynulo, že více jak ¾ českých domácností hodnotí svou současnou finanční situaci jako horší než dřív, do budoucna ale očekávají zlepšení. Většina dotázaných v současnosti pociťuje nárůst spotřebitelských cen, proto se budou snažit ušetřit zejména na větších nákupech.





V červnu letošního roku si společnost MasterCard nechala od nezávislé výzkumné firmy GfK realizovat spotřebitelský průzkum s názvem MasterIndex. Výsledky průzkumu ukázaly, že 74 % domácností vnímá svou současnou finanční situaci jako stejnou nebo horší ve srovnání s předchozím rokem. Nejvíce negativních postojů k finanční situaci projevují lidé ve věku od 60 – 69 let, lidé s univerzitním vzděláním a lidé s měsíčním příjmem od 12 000 Kč.

 .

Výhledy českých domácností do budoucna jsou však stále optimistické, protože 62 % z nich věří, že za rok bude jejich situace stejná nebo lepší. Textové pole: Jak očekáváte, že se změní finanční situace Vaší domácnosti v průběhu příštích 12 měsíců? (MasterIndex ,N=1000, červen 2011)„Letošní průzkum společnosti MasterCard prokázal, že většina domácností stále smýšlí o své finanční budoucnosti pozitivně. A to i přes nepřízeň současné celoglobální finanční krize. Téměř třetina, 26 % dotázaných si myslí, že bude jejich finanční situace za rok lepší než dnes. Dalších 36 % se domnívá, že na tom budou stejně jako v letošním roce,“ říká Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

 .

Nejoptimističtější očekávání mají lidé ve věku od 18 – 29 let, lidé se středoškolským vzděláním a lidé s měsíčním příjmem nad 30 000 Kč. „Průzkum MasterIndex ukázal jeden zajímavý fakt. Čeští muži totiž smýšlejí o své finanční situaci pozitivněji než české ženy. Celých 67 % mužů se domnívá, že finanční situace bude stejná nebo lepší, kdežto ženy si to myslí pouze v 56 %,“ dodává Pavel Javorský.

 

Jak Češi šetří?

I přes nepříznivé finanční situace českých domácností, MasterIndex ukázal, že Češi velmi myslí na svou budoucnost ohledně financí a dokážou šetřit. Více než polovina Čechů (67 %) dnes dokáže ušetřit alespoň část svých pravidelných příjmů. Většina dotázaných v současnosti pociťuje nárůst spotřebitelských cen, a proto se do budoucna budou snažit ušetřit zejména na větších nákupech.



MasterIndex: 26 % Čechů si myslí, že se jejich finanční situace v příštím roce zlepší

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12522062672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více