MasterIndex:
Cestu do zahraničí si letos dopřeje o 15 % méně Čechů než za poslední dva roky


30. 06. 2010  17:09     Anna Šámalová     komentáře (0)

V březnu tohoto roku realizovala společnost MasterCard výzkumné šetření MasterIndex, jehož výsledky ukazují, že v posledních dvou letech byla v zahraničí polovina Čechů. Letos se do ciziny chystá už jen 35 % z nich. Platební kartu si s sebou do zahraničí vozí 80 % dotázaných. Za největší výhodu užití platební karty v zahraničí považují lidé fakt, že platba kartou je akceptována na mnoha místech.





V březnu letošního roku si společnost MasterCard nechala od nezávislé výzkumné firmy GfK realizovat spotřebitelský průzkum s názvem MasterIndex. Výsledky průzkumu ukázaly, že se vycestovat do zahraničí letos chystá pouze 35 % Čechů, zatímco v předchozích dvou letech se tento údaj pohyboval kolem 50 %. Na cestu do zahraničí si 80 % Čechů bere i platební kartu a platí s ní v průměru něco přes 20 % svých výdajů. 60 % dotázaných s ní ovšem nehradí více než desetinu výdajů a třetina ji nepoužije.   Využívání karet v zahraničí Častěji se při cestě do zahraničí spoléhají na platební kartu muži než ženy. Ženy naopak dávají přednost výměně cizí měny ještě před odjezdem z České republiky. „Téměř 84 % Čechů si vymění finanční hotovost ještě před zahraniční cestou. Platební kartu si však se sebou bere 84 % mužů a 76 % žen. Zajímavé zjištění pro nás bylo, že nejčastěji si do zahraničí berou platební kartu lidé ve věku 40 – 49 let,“ prozrazuje Pavel Javorský, obchodní ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.   V rámci průzkumu MasterIndex společnost MasterCard zkoumala také důvody a motivy, které vedou držitele karty k placení kartou v zahraničí. „Nejčastěji respondenti uváděli jako výhodu širokou akceptační síť, což odpovědělo 86 % dotázaných. Dále se objevovala mezi výhodami s 51 % odpověď, že je karta chráněna proti zneužití, a 50 % respondentů uvedlo jako přednost výhodný směnný kurz při platbě kartou v zahraničí,“ říká Pavel Javorský.


MasterIndex: Cestu do zahraničí si letos dopřeje o 15 % méně Čechů než za poslední dva roky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12474428880

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více