Máte zablokovaný účet u Sberbank? Nemůžete platit výdaje? Existuje řešení


03. 03. 2022  10:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Tisíce lidí se po krachu Sberbank dostalo do velmi tíživé sociální situace. Na účtu jim zůstaly peníze zablokovány, a tak nemohou hradit své výdaje. Lidem často na účtu u Sberbank zůstaly veškeré jejich prostředky. Co dělat, kdy se dostanete kvůli krachu Sberbank do finančních problémů?

Máte zablokovaný účet u Sberbank? Nemůžete platit výdaje? Existuje řešení




Vyplácení klientů Sberbank začne až 9. března. Jedná se o výplatu pojištěných vkladů. Do té doby někteří klienti Sberbank nejsou schopni platit své výdaje, náklady na nájem, energie či základní životní potřeby. Pokud se dostanete do této situace, existuje řešení. 

S pomocí přispěchal stát

Lidé postižení krachem Sberbank se mohou obracet na úřad práce, který je připraven uvolnit mimořádnou dávku pro klienta, který není schopen hradit své nutné výdaje. O uvolnění dávky bude přitom rozhodnuto neodkladně. O této pomoci informovala mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

Žádost o sociální dávku mohou podávat lidé, kteří nejsou schopni hradit jednorázové nutné výdaje. Nutné však bude vyplnit příslušný formulář ve kterém postižená osoba sdělí úřadu výši příjmů domácnosti, nezbytné náklady a cenu za požadovanou službu, kterou potřebuje vynaložit. Žádosti bude možné podávat i elektronicky.

Zavolat je možné také na bezplatnou linku 800 77 99 00, k dispozici je i adrese callcentrum@uradprace.cz.

V současné době stále umožňuje Sberbank karetní transakce do 1000 korun denně, což je ale pro mnoho lidí a pro účely úhrady vyšších výdajů zjevně nedostačující.

Situaci musí řešit klienti bank i sami

„Rozhodně doporučujeme všem klientům Sberbank, aby si neprodleně vyřídili otevření účtů v jiné tuzemské bance, což lze realizovat u mnoha bank i online z počítače nebo mobilu. Dále je nutné, aby nové číslo nahlásili svému zaměstnavateli za účelem zasílání výplaty, nebo příslušnému úřadu za účelem zasílání důchodu či sociálních dávek. Rozhodně už by žádné platby neměly směřovat na zablokované účty u Sberbank“, radí šéfredaktor serveru Bankovní poplatky a advokát Miroslav Zeman.

Otevření účtu u nové banky může trvat pouhých několik minut. Důležité je také oznámit nové číslo účtu všem institucím od kterých klient dostává platby.



Máte zablokovaný účet u Sberbank? Nemůžete platit výdaje? Existuje řešení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12498496272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více