Meinl Bank zahájil expanzi do východní Evropy, pobočku má v Praze


12. 02. 2013  09:49     ČTK     komentáře (0)

Skandály opředený finanční dům Meinl Bank se chce oprostit od minulosti a zahájit expanzi do východní Evropy, napsala dnes rakouská tisková agentura APA. V Praze podle ní banka založila menší pobočku a v české metropoli chce podnikat také na trhu s nemovitostmi. Filiálku firma otevřela již na přelomu roku v Sofii a vídeňská centrála zamýšlí, že se ještě více zaměří na zákazníky z Ukrajiny a Ruska.

Meinl Bank zahájil expanzi do východní Evropy, pobočku má v Praze




V Praze, kde žije mnoho obchodníků z Ruska a Ukrajiny, vidí Meinl Bank obchodní příležitosti, proto zde otevřela pobočku se zaměřením na privátní bankovnictví a korporátní finanční poradenství. Bohatým klientům ze soukromé sféry a investorům z Česka, Ruska a Ukrajiny chce vídeňský bankovní dům nabídnout především řešení v oblasti správy a investic do nemovitostí a také podílové produkty.

Meinl se podle APA chce vrátit i na trh s nemovitostmi. V Praze připravuje otevření společnosti s názvem Prag Home Invest (PHI), která bude nabízet jak fondy, tak přímé investice ve formě vlastnicko-družstevních modelů. PHI neplánuje žádný masový záběr jako v případě neúspěšné společnosti Meinl European Land (MEL, nyní Atrium), ve které řada menších investorů přišla o peníze. Firma nyní počítá jen s "vybranými klienty", neboť nejmenší investice je 100.000 eur (přes 2,5 milionu korun), citovala APA mluvčího finančního domu Thomase Huemera. Kvůli problematické společnosti MEL vyšetřují úřady mimo jiné šéfa banky Petera Weinzierla a bankéře Julia Meinla.

Kancelář v Sofii využívá Meinl Bank prozatím jako "oči a uši" pro možné další kroky, vysvětlil Weinzierl. Meinl Bank disponuje podle vlastních údajů poměrem vlastního kapitálu a celkových aktiv ve výši 17 procent a ve Vídni pečuje o zhruba 2000 zámožných klientů.

Dalším pilířem banky je vymáhání pohledávek pro státy. "Z doby komunismu je mezi Ruskem a Ukrajinou stále ještě řada dohod. Experti z Meinl Bank tyto dluhy strukturují," vysvětlil Huemer. Pokud pak země na jejich nabídky přistoupí, připadnou bance provize.

Vedle toho banka zkouší v Rusku, podobně jako kdysi MEL, podnikat v oblasti nákupních center. Podle finančního portálu Format se jedno centrum v Ufě staví, otevření je plánováno na čtvrtý kvartál letošního roku.

Julius Meinl již na českém trhu působil. Na přelomu tisíciletí zde provozoval stejnojmenný obchodní řetězec. V roce 2005 z Česka odešel kvůli silnému konkurenčnímu boji a na 60 obchodů prodal společnosti Ahold.



Meinl Bank zahájil expanzi do východní Evropy, pobočku má v Praze

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12621211296

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více