MF chce posílit postavení spotřebitelů a odpovědné úvěrování


09. 07. 2012  11:13     ČTK     komentáře (0)

Ministerstvo financí během léta předloží vládě návrh zákona o spotřebitelském úvěru, jehož cílem je posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování. ČTK o tom dnes informovalo MF s tím, že nabytí účinnosti se předpokládá 1. ledna 2013. Návrh například umožňuje odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků či volání na předražené telefonní linky.





"Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Návrhem zákona se bude během léta zabývat vláda, na podzim by měl být projednán v parlamentu. Věřitel bude nově moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude po posouzení úvěruschopnosti spotřebitele s odbornou péčí zřejmé, že jej spotřebitel bude schopen splácet. V reakci na jejich časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Stejně tak nebude možné využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky začínající číslicí devět.

.

OVĚŘTE SI PARAMETRY VAŠEHO ÚVĚRU!

.

Spotřebitel bude moci od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti, upozornil náměstek ministra pro finanční trh Radek Urban. Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu až do dvaceti milionů Kč. Spotřebitel se může svých práv domáhat u finančního arbitra. Novela byla zpracována také kvůli nutnosti zavést do českého práva směrnici EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) úvěru. Cílem je dosáhnout co možná největší vypovídací schopnosti a srovnatelnosti tohoto ukazatele u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet. Sem patří například kreditní karty, revolvingové či kontokorentní úvěry.

.

Návrh MF vítají zástupci spotřebitelů. "Vítáme v podstatě všechna tato opatření, protože zlepšují postavení spotřebitele ve vztahu k poskytovateli spotřebních úvěrů," řekl ČTK ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický. Zejména 14denní lhůta pro možnost odstoupení od smlouvy bez sankce je podle něj významným pokrokem, který umožní spotřebiteli získat dostatečný čas na případné přehodnocení výhodnosti úvěru a odstoupení od smlouvy. Některé otázky ale podle asociace zůstávají nedořešeny. Třeba rozhodčí doložky by měly být zcela zakázány, protože slouží poskytovateli jako prostředek k úspěšnému vymáhání nepřiměřených sankcí při sebemenším porušení smluvních podmínek, dodal. Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni zdůraznil jako pozitiva zejména zákaz směnek, šeků a volání na předražené linky a ocenil zpoplatňování zprostředkování až po předložení konkrétní nabídky ze strany zprostředkovatele. Slabinou je podle něj ustanovení o nutnosti ověření úvěruschopnosti klienta. Česká leasingová a finanční asociace vítá, že spolu se zavedením směrnice EU mají být novelou eliminovány některé nekalé postupy nesolidních poskytovatelů těchto úvěrů. Nesouhlasí ale například se zákazem použití směnek a šeků ke splacení nebo zajištění spotřebitelského úvěru, což je prý standardní platební a zajišťovací nástroj. Za nepřiměřeně vysoké považuje navrhované pokuty za správní delikty vymezené v návrhu novely. ČLFA vidí také jako chybu, že tato novela zahrnuje i finanční leasing pro spotřebitele, který byl do ní včleněn nad rámec směrnice EU.



MF chce posílit postavení spotřebitelů a odpovědné úvěrování

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12581838928

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více