MF navrhuje v novele zákona o ČNB zrušit Výbor pro finanční trh


06. 01. 2012  09:26     Aleš Rod     komentáře (0)

Ministerstvo financí předložilo do připomínkového řízení návrh novely zákona o České národní bance, která ruší Výbor pro finanční trh. Novela dále zpřesňuje ustanovení týkající se odvolávání členů bankovní rady ČNB, rozsah činnosti centrální banky nebo ruší pravomoc ČNB vydávat opatření jako speciální regulatorní nástroj. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Výbor pro finanční trh vznikl před pěti lety v souvislosti s integrací dohledu nad finančním trhem.





Výbor pro finanční trh je poradním orgánem Bankovní rady České národní banky pro oblast dohledu nad finančním trhem. Sleduje a projednává například obecné koncepce, strategie a přístupy k dohledu nad finančním trhem nebo nové trendy na finančním trhu. První zasedání výboru se uskutečnilo v červnu 2006.

Změny jsou ve velké míře reakcí na výtky Evropské centrální banky a Evropské komise. Cílem zákona je rovněž odstranit některé nedostatky, které měly být ze zákona vyjmuty již k datu vstupu České republiky do Evropské unie v květnu 2004.

Řadu změn již obsahoval návrh nového zákona o České národní bance, který upravoval činnost ČNB po přijetí eura. Prezident Václav Klaus ovšem tento zákon v červnu 2010 vetoval.

Zákon ruší Výboru pro finanční trh s tím, že jeho přínos je v současnosti poměrně nízký. "S časovým odstupem více než 5 let byla jeho činnost revidována...Pro komunikaci s finančním trhem a ministerstvem financí využívá ČNB jiné platformy, které se jeví být pro všechny strany účelnější," uvádí návrh.

Návrh dále zobecňuje důvody pro odvolání guvernéra ČNB tak, že guvernéra lze odvolat z funkce pouze tehdy, jestliže přestane splňovat podmínky požadované k jejímu výkonu nebo se dopustí vážného pochybení. Současná úprava zachovává povinnost prezidenta republiky odvolat člena bankovní rady, jestliže takový člen přijme funkci, která je s členstvím v bankovní radě neslučitelná, nebo začne-li vykonávat činnost, která se potenciálně s tímto členstvím z hlediska zájmů střetává.

Další příčinou odvolání může být skutečnost, že člen bankovní rady byl zbaven způsobilosti k právním úkonům či mu byla tato způsobilost omezena. Prezident republiky je oprávněn k odvolání přistoupit i za situace, kdy člen (včetně guvernéra) nezastává svou funkci v bankovní radě déle než 6 měsíců.

Novela rovněž například řeší situaci dočasně neobsazené funkce guvernéra a stanovuje pravidla a postupy, jimiž se má bankovní rada a zejména viceguvernér pověřený výkonem funkce guvernéra řídit. Ten by měl mít stejné pravomoci jako guvernér, tedy i právo podepisovat právní předpisy. Guvernér centrální banky bude rovněž moci podat návrh na přezkoumání rozhodnutí o odvolání z funkce, tedy odvolat se k soudu.

Ministerstvo naopak nesouhlasí s požadavkem Evropské centrální banky, aby Poslanecké sněmovně bylo odejmuto oprávnění požadovat po ČNB předložení mimořádné zprávy o měnovém vývoji a oprávnění Poslanecké sněmovny vyžádat si doplnění zprávy o měnovém vývoji.

Úřad rovněž v návrhu odmítá návrh ECB, aby Poslanecké sněmovně v případě, že odmítne zprávu o výsledku hospodaření ČNB, bylo odejmuto oprávnění požadovat po ČNB předložení zpřesněné a doplněné zprávy.



MF navrhuje v novele zákona o ČNB zrušit Výbor pro finanční trh

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16358730272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více