MF navrhuje vládě Moniku Strejcovou na funkci finančního arbitra


16. 11. 2011  08:29     ČTK     komentáře (0)

Novým finančním arbitrem by se mohla stát Monika Strejcová. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který projedná na svém středečním zasedání vláda. Dosavadní finanční arbitr František Klufa na svoji funkci rezignoval 16. září.





Strejcová v současné době vykonává funkci ředitele odboru Státní kontrola a dozor na finančním trhu na ministerstvu financí. V minulosti mimo jiné vykonávala funkci ředitele odboru sankčních řízení Komise pro cenné papíry nebo České národní banky.

.

Podle zákona o finančním arbitrovi jmenuje vláda arbitra na návrh ministra financí na funkční období pět let z osob splňujících podmínky stanovené zákonem. Arbitrem může být jmenována pouze osoba, která je bezúhonná, plně způsobilá k právním úkonům, která má dobrou pověst, dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti.

.

Letos 1. července vešla v platnost novela zákona o finančním arbitrovi, na jejímž základě začal úřad nově řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. S posilováním kompetencí arbitra počítá i další připravovaná novela zákona o finančním arbitrovi, která rozšíří jeho působnost na oblast životního pojištění.

.

Kancelář finančního arbitra je plně hrazena ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva financí. Podle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu zajišťováno prostřednictvím České národní banky. Dříve volila finančního arbitra Poslanecká sněmovna, nově jej jmenuje vláda na návrh ministra financí.



MF navrhuje vládě Moniku Strejcovou na funkci finančního arbitra

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12629227168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více