Miliony v krabici? Ve světě podvodu není nic nemožné, říká Ondřej Jakob, mluvčí MFČR


30. 05. 2012  10:45     ar     komentáře (1)

V minulém týdnu jsme psali o FAÚ, tedy o Finančním analytickém útvaru, který funguje při Ministerstvu financí ČR. Pracovníci tohoto útvaru se v poslední době opravdu nenudí, protože mají na starosti boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Na další podrobnosti o této bohulibé činnosti, při níž ovšem občas, obrazně řečeno, „létají třísky“ (např. omezování plateb v hotovosti), jsme si povídali s mluvčím ministerstva Ondřejem Jakobem.





BP.com: O finanční kriminalitě, třeba o té spojené s možnými korupčními případy ve veřejné správě, se hodně mluví. Jak se relativně vyvíjí počet případů v ČR v roce 2012?

Na otázku by komplexně mohly odpovědět orgány činné v trestním řízení. Pohled MF, resp. FAÚ, je omezen prakticky na přijatá oznámení podezřelých obchodů od povinných osob - zde můžeme konstatovat, že se i v letošním roce pohybujeme přibližně na úrovně předchozích dvou let.

.

BP.com: Jsou šetřené případy spojeny spíše s hotovostním platebním stykem, bezhotovostním platebním stykem, nebo jde o kombinaci obého?

Už z principu fungování FAÚ na základě příslušných právních předpisů je zřejmé, že naprostá většina oznámení podezřelých obchodů se týká bezhotovostního platebního styku. Pokud jde však o konkrétní šetřené transakce, jsou v nich samozřejmě časté kombinace z důvodu "zametení stop". Typicky např. u phishingu výběr v hotovosti a následné odeslání do zahraničí jinou formou (spol. poskytující "money-transfer").

.

BP.com: Jste spokojeni s fungováním spolupráce "FAÚ <=> finanční sektor <=> Policie ČR", nebo je třeba něco vylepšit? Napadají mě třeba časová zpoždění, přehršel hlášených podezřelých transakcí, málo hlášených podezřelých transakcí, duplicita činnosti...

Činnost FAÚ je založena především na dobré spolupráci se všemi složkami systému (jedná se ještě zejména o daňové a celní orgány, ale ani tak není výčet úplný), proto jakékoli problémy, které se v praxi vyskytují, řešíme operativně. Dosud jsme se v oblasti státních orgánů ani finančního sektoru nesetkali s problémy, s nimiž bychom se tímto způsobem nebyli schopni vypořádat.

.

BP.com: Fungují podle Vás snahy o omezení tohoto typu kriminality prostřednictvím legislativy, např. zákony omezující platební styk? Nepůjde rozšiřováním těchto omezení pouze k limitování široké veřejnosti v nakládání s oběživem, zatímco ty "velké ryby" si najdou způsob, jak to obejít?

Máte na mysli patrně zákon o zákazu plateb v hotovosti. Po jeho upřesnění (v nově připravovaném zákoně) bude určitě ještě lépe plnit svůj účel. S ohledem na rozšiřující se spolupráci jak orgánů vnitrostátních, tak i na mezinárodní úrovni, je stále složitější vyhnout se finanční kontrole a tím i odhalení nelegálních prostředků.

.

BP.com: O ČR se v těchto konturách mluví hodně negativně, máte k dispozici mezinárodní srovnání? Jsme na tom opravdu tak zle?

Z hlediska činnosti FAÚ můžeme srovnávat s celosvětovou sítí "finančních zpravodajských jednotek" a zde se domníváme, že jsme ve světové špičce. K otázce celkové účinnosti zejména systému trestního řízení, ale např. i výchovy a prevence, by se měly vyjádřit spíše jiné orgány a hodnocení by měl být schopen podat hlavně Institut pro kriminologii a sociální prevenci.

.

BP.com: Ad. Případ Rath. Jak je možné, že se někomu podaří nastřádat takové množství pravděpodobně nelegálních prostředků v hotovosti, a to ve světě, kdy je - troufám si tvrdit - většina platebního styku v ČR zachycena v nějaké své fázi elektronickou stopou, navíc ještě s participací veřejného sektoru?

Tato otázka je spíše pro orgány činné v trestním řízení, ale nadneseně řečeno ve světě podvodu "nic není nemožné".

.

FOTO: ČT24



Miliony v krabici? Ve světě podvodu není nic nemožné, říká Ondřej Jakob, mluvčí MFČR

Ha, to je dobré.
Kéž by takový útvar dostal všechny za katr, to by asi pak pan Pospíšil požadoval víc než miliardu na...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12504404352

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více