Milostivé léto 2 schváleno. Přestanou věřitelé a exekutoři mařit splácení jistin?


01. 06. 2022  14:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Poslanecká sněmovna schválila dlužníkům další šanci. Takzvané milostivé léto 2 přinese dlužníkům výraznou úlevu. Dlužníci budou moci ušetřit výraznou část svého dluhu a zbavit se tak svých závazků jen splacením jistiny a jednorázové částky pro exekutora. Tak by to ideálně mělo být, ale…?

Milostivé léto 2 schváleno. Přestanou věřitelé a exekutoři mařit splácení jistin?




První milostivé léto, které platilo v loňském roce využilo desítky tisíc dlužníků. Stačilo zaplatit pouze jistinu dluhu a odměnu exekutora a exekuce či dluh se považoval za uzavřený a zcela splacený. Lidé tak mohli ušetřit mnoho tisíc korun za nejrůznější sankční poplatky, úroky a penále. Tyto se po úhradě jistiny dlužníkům odpustily.

Výhodu milostivého léta budou mít i nyní dlužníci pouze v případě dluhů vůči státním, veřejným a polostátním institucím. U milostivého léta 1 se připojilo i mnoho soukromých institucí, což výrazně zvýšilo efektivitu celého opatření.

Podporovatelem milostivého léta je i majitel serveru Bankovní poplatky a poslanec Patrik Nacher.

A jak tomu bylo ve skutečnosti?

V průběhu milostivého léta docházelo ke stovkám problémům při zajištění a uplatnění tohoto práva dlužníků. Problémy jim dělali někteří věřitelé i exekutoři. Ti často včas nezasílali vyčíslení dlužné částky, nebo i po její úhradě nadále pokračovali v exekuci a vymáhání dalších dlužných částek. Pro dlužníky tak bylo velmi těžké domoci se svých práv, a tedy i výmazu příslušných dluhů. V naší kanceláři Bankovní poplatky jsme řešili mnoho případů porušení zákona ze strany věřitelů i exekutorů. Často tak u dlužníků docházelo k promeškání lhůty z důvodu právě nespolupráce ze strany exekutorů. Právě tomu by se mělo u nového milostivého léta zabránit. 

Milostivé léto 2 na tři měsíce

Milostivé léto 2 bude možné využít po dobu tří měsíců, tedy od září 2022 do konce listopadu 2022. V této době musí dlužník uhradit celou jistinu dluhu, tedy to co si skutečně půjčil, nebo co dluží, uhradit jednorázovou odměnu exekutora, a tím bude mít celý závazek za splacený. Vřele doporučujeme před úhradou jistiny ještě požádat exekutora či věřitele o vyčíslení závazku, aby bylo jasné, jakou částku má dlužník uhradit. Tím se vyloučí nejasnosti či spory o výši částky jistiny. Poté stačí jen částku uhradit.

 

 



Milostivé léto 2 schváleno. Přestanou věřitelé a exekutoři mařit splácení jistin?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15607347744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více